Niek kijkt tevreden terug op de Alpe d'HuZes (Foto: Willemien de Groot / BIG Challenge).
Niek kijkt tevreden terug op de Alpe d'HuZes (Foto: Willemien de Groot / BIG Challenge).

'Mijn boerenhart gaat daar sneller van kloppen'

Algemeen 1.159 keer gelezen

ERP | Vleeskuikenhouder Niek van der Cruijsen uit Erp fietste afgelopen week maar liefst zeven keer de Alpe d'Huez op als deelnemer van BIG Challenge, farmers against cancer. Hij bedwong met meer dan 200 BIG Challengers de loodzware berg. Een dag met veel regen, 's middags zon en de finish weer in de regen.

Niek deed dit jaar voor de tweede keer mee met BIG Challenge aan Alpe d'HuZes. Zijn eerste deelname vorig jaar vond hij een geweldige ervaring. Toen wist hij al dat zijn deelname geen eenmalige actie zou zijn. Dit jaar wilde hij acht keer de Alp opfietsen. "Mijn eerste motivatie is heel veel geld inzamelen voor KWF. Zoals bijna iedereen hebben wij in onze familie ook te maken met kanker." Niek weet dan ook hoe hard kanker ingrijpt in iemands leven en in dat van zijn of haar dierbaren. "Inmiddels heb ik dit jaar al ruim 5200 euro aan donaties- en sponsorgeld ontvangen. Ik ben er trots op dat we ons met zoveel mensen uit de agrarische sector inzetten voor het goede doel. Dit jaar ben ik niet de enige uit ons gezin die zich inzet. Mijn dochter Lotte van zeventien fietst mee met het Boerendochterteam. Mijn zestienjarige dochter Femke en mijn vrouw Lianne gaan lopend de Alp bedwingen", vertelt Niek.

Gezondheid
Niek zijn motivatie gaat verder dan alleen geld ophalen voor KWF. Met zijn deelname wil hij ook laten zien dat wonen en werken tussen de kippen je gezondheid niet belemmert. "Werk aan je eigen gezondheid in plaats van klagen over de slechte invloed van de veehouderij", is zijn boodschap. "Als pluimveehouder heb ik nog nooit longontsteking gehad. Wel word ik er ziek van dat we continue te horen krijgen hoe slecht de lucht in de buurt van pluimveebedrijven is. Ik zou graag willen dat mensen meer na denken wat er werkelijk gezegd wordt. Gezondheid is niet alleen afhankelijk van de omgeving waar je woont, je moet ook zelf investeren om gezond te blijven."

Investeren
Nieks doel was acht keer de berg opfietsen. "Acht keer is mogelijk, maar dan moet alles optimaal zijn: je fiets, gezondheid, parcours en de weersomstandigheden." Niek fietste ondanks de slechte weersomstandigheden zeven keer de berg op. "Ik moest drie keer in de stromende regen afdalen. Toen ik beneden was, was ik helemaal verkleumd. Je spieren hebben het zwaar op dat moment", vertelt Niek.

Boerenhart
Na de zesde klim koos hij voor de saamhorigheidsklim van BIG Challenge. "Dan ga je met ruim 200 mensen naar boven en gezamenlijk de finish over. Dat is zo'n geweldig moment; je wordt gedragen. Dat wilde ik niet missen." Met een cheque van meer dan een miljoen euro gingen de boeren de finish over. "Je voelt dan de waardering. Dat is zo prachtig; dat zou elke boer eens mee moeten maken", zegt Niek. Lotte fietste, ondanks haar blessures en minder goede voorbereiding vanwege ziekte, twee keer de Alpe op.
Niek kijkt tevreden terug op de Alpe d'HuZes. "Mijn boerenhart gaat daar echt sneller van kloppen. Ik kan het iedereen aanraden: meedoen is goed voor je gezondheid en een cadeau voor je leven", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant