Stichteressen congregatie: Francisca de Roij, Teresia van Miert en Bernardina van Hoof.
Stichteressen congregatie: Francisca de Roij, Teresia van Miert en Bernardina van Hoof.

'Jubeljaar', 175 jaar Zusters Franciscanessen

Algemeen 1.808 keer gelezen

VEGHEL | Deken Bernardinus Johannes van Miert (1801-1870) onderkende, in een tijd dat Veghel in economisch opzicht onstuimig groeide, de noodzaak voor goede zorg en onderwijs voor de Veghelse bevolking. Hij richtte zijn eigen congregatie op. Het begon met zijn nichtje Koosje van Miert en twee vriendinnen, Maria van Hoof en Maria de Rooij. Met zijn drieën vertrokken ze naar Roosendaal voor een opleiding. In 1844 werden ze de eerste zusters van de Congregatie der Zusters Franciscanessen in Veghel.

In de lange loop der jaren hebben de Zusters Franciscanessen een enorme en belangrijke betekenis gehad voor de Veghelse gemeenschap. Ze waren tot ver in de 20ste eeuw actief in onder meer de ziekenzorg, ouderenzorg en onderwijs. Veghel zou Veghel niet zijn als de zusters er niet geweest waren.

Filipijnen
Op 24 juni 2019 bestaat de congregatie Zusters Franciscanessen 175 jaar. In die 175 jaar is er heel veel gebeurd. De Congregatie werd groter en groter en sloeg haar vleugels uit naar Indonesië (1906) en enkele jaren later in de Filipijnen (1929). Gezamenlijk werd in 1994 een missie in Kenia opgericht. Het 175-jarig jubileum wordt vanaf 24 juni 2018 het hele jaar door, tot 24 juni 2019, gevierd met een zogenoemd 'jubeljaar'. Gedurende dit jubeljaar worden er vele activiteiten georganiseerd en bij enkele daarvan is ook de Veghelse bevolking welkom. Deze activiteiten worden kenbaar gemaakt worden via berichten in de Stadskrant Veghel en via het UITpunt in Veghel.

Grondwoorden
De eerste activiteit waarbij de Veghelaren welkom zijn is de presentatie van 'Als bomen in deze grond'. Een presentatie over het leven van de zusters, wie zij zijn, wat hen heeft geïnspireerd en bemoedigd heeft, vanuit welke grondwaarden zij hebben geleefd en nog steeds doen. Een presentatie met verhalen over hun leven ondersteund door filmpjes en zang. Tien grondwoorden vormen de basis van deze presentatie, waarbij het laatste grondwoord, 'Verhalen die doorgaan', bezoekers een kijkje geven in de toekomstplannen van de zusters.

Zusters Franciscanessen Moederhuis in Veghel.

Dit evenement op zondag 1 juli is gratis, een toegangskaart is wel vereist. Er zijn 300 kaarten beschikbaar welke te verkrijgen zijn bij het Uitpunt of tijdens kantooruren bij het klooster. Maximaal twee kaartjes per persoon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant