Afbeelding

Onthulling kunstwerk in Boerdonk

Algemeen 589 keer gelezen

BOERDONK | In 2015 werd achter de kerk in Boerdonk de kloostertuin aangelegd als herinnering aan de Missiezusters Franciscanessen van de Heilige Antonius van Padua. De zusters hebben van 1913 tot 1976 veel betekend voor de Boerdonkse mensen. Hun inzet voor de kerk, de zorg en het onderwijs is van groot belang geweest voor Boerdonk.

De stichter van de Boerdonkse zusterorde was Gerardus van Schijndel. Hij was pastoor in Boerdonk van 1896 tot aan zijn dood in 1923. Hij werd in 1850 in Boxtel geboren en was kort missionaris in Algiers in Noord Afrika. Zijn bijnaam was 'Brabantse pastoor van Ars'. Hij streefde naar armoede, soberheid en was streng op zedelijk gebied. Om hem te gedenken heeft de Stichting Cornelius van Boerdonk, het initiatief genomen om een kunstwerk te laten maken door Marc Smits. Hij heeft ook het kunstwerk van de zusters in de kloostertuin en het oorlogsherdenkingsmonument aan de Bosscheweg ontworpen. Stichting Cornelius van Boerdonk is de gemeente Meierijstad en de zusters van Asten erkentelijk voor hun financiële bijdrage, alsook de bedrijven Specicon uit Loosbroek en van Melis Las-Prefab Betonvlechterij BV, Stassar Helmond en van Gaal bv Velp voor hun bijdrage.

Op zondag 24 juni is er om 9.30 uur een Heilige mis die wordt voorgegaan door pastoor Rombouts. Een delegatie van de zusters uit Asten is aanwezig. Na afloop van de mis (10.30 uur) vindt de onthulling van het kunstwerk plaats. Daarbij is de ontwerpster van de kloostertuin Tini Brugge aanwezig.

De vrijwilligers van de Cornelius stichting hebben gezorgd dat de omgeving van Den Hazenpot waar de kloostertuin, Corneliuskapel en dierenpark 't Knillushôfke liggen, er piekfijn bijligt. Na de onthulling kunnen genodigden en belangstellenden de expositie in Den Hazenpot bezoeken.
Negentien exposanten laten eigen werk zien. De expositie is open tot 16.00 uur. Tijdens de expositie zijn er rondleidingen in de Sint Servatius kerk. Om 15.30 uur tot 16.00 uur is er een muzikale afsluiting van jeugdharmonie orkest Funtastic en TismarwadegewentbenT. Toegang is gratis.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant