Afbeelding

Jumbo moet Veghelse vestiging verkopen aan concurrent

Zakelijk 6.749 keer gelezen

VEGHEL | Jumbo moet een van haar winkels in Veghel, Eindhoven en Reusel verkopen aan een concurrent. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt bepaald met het oog op de overname, door Jumbo, van 79 Emté-winkels. Een woordvoerder van de Veghelse supermarktketen kon nog niet zeggen om welke Veghelse vestiging het gaat. 

De ACM gaat akkoord met de overname van de 130 Emté-winkels door Jumbo en door Coop. De Emté-winkels zijn gevestigd in Oost- en Zuid-Nederland. Jumbo neemt 79 winkels over en Coop neemt 51 winkels over. Voorwaarde is wel dat Jumbo in drie plaatsen een winkel verkoopt aan een concurrent. Op die manier blijven er voor consumenten voldoende supermarkten over om uit te kiezen.
Jumbo mag van de ACM 79 Emté-winkels overnemen. Wel moet Jumbo in Eindhoven, Veghel en Reusel een winkel verkopen aan een concurrent. Uit het onderzoek van de ACM blijkt namelijk dat er na de overname te weinig concurrentie zou overblijven in deze plaatsen. De ACM moet de koper van de winkels eerst goedkeuren. Door de verkoop van de drie winkels houden consumenten in deze plaatsen genoeg keuzemogelijkheden.
Op landelijk niveau ziet de ACM geen concurrentieproblemen ontstaan. Het marktaandeel van Jumbo neemt landelijk gezien slechts beperkt toe en naast Jumbo zijn er meerdere supermarktketens actief die met elkaar concurreren.
De overname van de Emté-winkels door Coop zorgt niet voor problemen. Coop neemt 51 Emté-winkels over. In de plaatsen waar de winkels van Coop en Emté overlappen, blijft ook na de overname voldoende concurrentie over.
De ACM houdt toezicht op bedrijven zodat ze eerlijk concurreren en voorkomt misbruik van marktmacht. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet teveel macht krijgen. Daardoor beschermt de ACM concurrentie en consumenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant