Sanne van Dijke in de tuin waar ze vaak voetbalde met haar broers.
Sanne van Dijke in de tuin waar ze vaak voetbalde met haar broers. Foto: Peter Kuijpers

Heeswijkse judoka Sanne van Dijke wil wereldkampioen judo worden

Sport 1.526 keer gelezen

HEESWIJK | Een stevige kop, maar judoka Sanne van Dijke (22) wil er niet voor wijken. Het staat voor wie het lezen wil duidelijk omschreven op haar website. Een sportfamilie is het zeker. Broer Steven pegelt ze binnen voor voetbalclub Ollandia waar Wouter dat al seizoenen lang doet voor Heeswijk. Op de grote fotowand in de keuken zijn de vele foto's een levend bewijs van het sportende drietal.

Door: Peter Kuijpers

Sanne is net terug van een zware trainingsstage in Japan en verwerkt de jetlag. Buiten staat de auto geparkeerd met het embleem dat verklaart dat de 'Hezikse' een Topsportstatus heeft. Sanne: "Die sportstatus maakt het financieel wat makkelijker om mijn sport op topniveau te bedrijven. Je kan me ook boeken voor een clinic het staat op de website."
Sanne begon met judo nadat ze vijf was geworden bij judoclub Berlicum waar trainer Jo Gevers haar eerste coach was. "Van Jo heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Ik kom er nog wel eens, maar daarna bij CTO Eindhoven judo en was Mark Earle mijn trainer en coach. Nu op Papendal is Michael Bazynski mijn trainer. Hij was bondscoach van Duitsland en sinds januari 2017 coach van het Nederlandse team."

Broers
"Ik woon inmiddels ook in Arnhem, maar ga in het weekend nog graag naar huis in Heeswijk", vervolgt Sanne. "Je had het straks over mijn voetballende broers, maar ik heb zelf ook nog gevoetbald bij Heeswijk, maar later toch voor de judosport gekozen. Maar als het zo uitkomt trap ik graag een balletje met ze hier in onze tuin."

Gewichtsklasse
De Heeswijkse bereidt zich voor met de focus op de Olympische spelen in Japan in 2020. "Dat klopt daar moet alles voor wijken. We hebben een zware oefenstage achter de rug in Japan. Eenmaal daar realiseerden we dat er nagenoeg de hele wereldtop aanwezig was." Na een derde plek in Düsseldorf kwam er een mooie eerste plek bij de Grand Prix in Hohhot China.
Sanne vervolgt: "Ja, na een wat mindere uitslagenperiode was dit een belangrijke zege die bovendien punten opleverde omdat het een Olympisch kwalificatietoernooi was. Het zal er op neer komen dat het een tweestrijd wordt tussen Kim Polling en mij. Je mag per gewichtsklasse maar één persoon afvaardigen. Dan zal de technische staf bepalen wie van ons twee uiteindelijk mee mag naar Tokyo."

Weging
In juli wordt Sanne 23 jaar. Relatief jong voor een judoka. "Ik zou de spelen van 2024 en 2028 nog kunnen halen, dat moet mogelijk zijn." Het gewicht is belangrijk en bepalend in welke categorie je uitkomt. "Ik kom uit in de klasse O-70 kilogram. Mijn gewicht moet ik sterk in de gaten houden. Ga wel eens in mijn blootje op de schaal staan en als ik dan krap tegen de 70 kg aanzit kan een kledingstuk je fataal worden. De avond voor de wedstrijden is er tussen acht en half negen de officiële weging. Dat mag je een keer doen en moet het goed zijn, anders word je uitgesloten."




Shido
Tachimoto Japan, Alvear Columbia, en Sally Conway wonnen in de gewichtsklasse O-70 respectievelijk goud zilver en brons op de Olympische spelen 2016 in Rio de Janeiro Brazilië. Op het gezicht van Sanne verschijnt een brede glimlach. "Tachimoto is gestopt de rest ken ik wel. Rio was voor mij nog veel te vroeg en was amper senior. Sally Conway, daar heb ik vorig jaar op het WK duidelijk van verloren." De judosport is een arbitraire sport waar je te maken krijgt met het fenomeen arbitrage. "Als je iemand in de verwurging hebt of een worp plaatst is dat duidelijk. Maar tegenwoordig met die shido's (kleinste strafpunt red.) is het vaak discutabel. Zelf win ik meestal op scores en niet op shido's. Ben ook nog niet zover om daar over na te denken. Het komt wel voor dat je iemand niet geworpen krijgt. Als je dan de partij binnenhaalt omdat de tegenstander te passief is en shido's krijgt zeg ik prima. Meestal kan ik het af met mijn scorend vermogen, al vergeet ik mijn tactisch plan nog wel eens"

Azerbeidzjan
De Heeswijkse judoka probeert fit te blijven al ging dat niet altijd zonder blessures: "Ben nu zeven weken fit. Het afgelopen jaar zijn er nogal een paar voorbij gekomen. Scheurde de mediale band van mijn knie, een gebroken rib, de band in mijn elleboog en iets met mijn sleutelbeen. Ik hoop dat het over is nu en me kan voorbereiden op het wereldkampioenschap in Bakoe Azerbeidzjan."
De foto maken we in de riante tuin. "Hier voetbalde ik vaak met onze Wouter en Steven", weet Sanne ons nog te melden. We blijven haar volgen, zeker weten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant