Leden van ponyclub de Kleine Hoefjes.
Leden van ponyclub de Kleine Hoefjes. Foto: Peter Kuijpers

De Kleine Hoefjes wil graag groter groeien

Sport 1.782 keer gelezen

ERP/VEGHEL | Nederland telt maar liefst 400.000 ruiters meldt de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond). Tachtig procent daarvan zijn vrouwen. Het kan ook geen toeval zijn dat we met vrouwen gaan praten over de Kleine Hoefjes. Anne Ploegmakers, Anky van Grunsven en Judith Sondag zijn de bestuurlijke kartrekkers van deze nog jonge club. Trudy van Zutphen doet de 'PR' waar alleen Anne Ploegmakers ontbreekt.

Door Peter Kuijpers

De plaats van handeling is het indrukwekkende onderkomen van Anky van Grunsven, haar man Sjef Janssen en kinderen Ava Eden en Yannick. Een prachtig verblijf met dito stallen. Alles ademt naar paarden met aan de muur een mega foto van Bonfire † het paard waarmee Anky zoveel prijzen binnensleepte. In totaal won ze drie gouden, vijf zilveren en een bronzen medaille op diverse Olympische spelen. Later, met Salinero, werd het goud op de Olympische spelen in Peking. Anky werd hiermee de meest succesvolle Olympische sporter die Nederland ooit voortbracht. Als je als club in deze beroemde periferie je sport kunt bedrijven, dan mag je niet klagen.

Paardensport
De koffie dampt en het gesprek gaat lopen. Paardensport is een bescheiden sport in vergelijk met bijvoorbeeld voetbal. Anky: "Dat klopt, Yannick voetbalt bij Erp. Je hebt als een paar schoenen niet veel meer nodig. Als je aan paardensport gaat doen, welke discipline ook, heb je kleding nodig en natuurlijk een pony. Die moet je thuis de ruimte kunnen geven. Bijvoorbeeld een weitje met een afdakje is al prima. Bovendien moet je het dier vervoeren daar heb je een speciale wagen voor nodig. Dus daar zitten echt wel kosten aan dat zeker." Hobby mag iets kosten neem bijvoorbeeld trimfietsers die soms met fietsen rijden van rond zesduizend euro. "Zoveel kost onze sport niet hoor" ,merkt Anky lachend op.

De Kleine Hoefjes
Judith weet dat het houden van een pony meer is dat een keer in de week rijden. "Je moet echt elke dag even met hem bezig zijn. En bij kinderen moet je elke keer voor vervoer zorgen of hierbij aanwezig zijn. Bij andere teamsporten kun je er nog vier in een auto duwen dat gaan bij ons niet." Toch blijft het een aandoenlijke sport. Anky knikt: "Je krijgt er zoveel voor terug van zo'n dier. Dat is met geld niet goed te maken." De kleine Hoefjes uit Erp startte vijf jaar geleden opnieuw, Judith knikt instemmend: "We bestonden al als vereniging, maar het was een club in ruste. De kinderen werden ouder en gaven aan graag op een pony te willen rijden. We hebben toen de hoofden bijeen gestoken en de club weer actueel gemaakt."




Media
Trudy bevestigt het "Ik mag de PR doen voor de club. Het is belangrijk voor de kinderen als ze hun naam en vooral de resultaten in de media zien verschijnen. Als je ziet hoeveel plezier ze erin hebben dan doet je dat als bestuur heel erg goed." Bij Anky is dat niet anders. Yannick werd figuurlijk tussen de paarden geboren. "Dat klopt ook wel, maar er rust geen enkele druk op. Yannick voetbalt bij Erp in een team waar ze voldoende jongens hebben en dan zou dat te combineren moeten zijn, maar hij vindt het leuk om te doen, dus laten we dat zo."

Bixie
De paardensport kent verschillende disciplines dat is bij pony's niet anders. Anky legt het uit: "Dat hangt veel af van de leeftijd van de kinderen. Er is springen, dressuur, maar voor de allerkleinsten is er Bixie wat een leuke opstap is. Er worden spelletjes gedaan die heel enthousiast ontvangen worden." De KNHS meldt op de eigen website in een uitgebreide rubriek alles over Bixie. Speciaal voor kinderen van 4 t/m 13 jaar zijn er Bixie-wedstrijden. Kinderen kunnen hieraan meedoen als ze lid zijn van de KNHS en de gratis Bixie Startkaart / Stempelkaart hebben. "We hebben ook ons jaarlijkse ponykamp waar we ook allerlei dingen organiseren" ,weet Judith te melden. "Het mooie is dat we tijdens het kamp ook een dag hebben dat de kinderen zelf dingen organiseren. Dat is heel leuk met al die leeftijden door elkaar heen."

Lid worden
Elke dinsdagavond is er in Erp de clubavond zeg maar trainingsavond van De Kleine Hoefjes. Er wordt dan les gegeven in het rijden op een Pony. Waaronder dressuur en kleine sprongetjes. Allemaal rekening houdend met de leeftijd van de deelnemers. In de zomermaanden ligt het even stil, maar veertig dinsdagen per jaar is de club wél actief en wil ook graag wat groter groeien om nog meer dingen te kunnen organiseren. Dus heb je een pony en zin, geef je dan op bij De Kleine Hoefjes mail Anne Ploegmakers Info@anneploegmakers.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant