De Veghelse Markt in het centrum is onlangs compleet gerenoveerd.
De Veghelse Markt in het centrum is onlangs compleet gerenoveerd.
BURGERPANEL

'Rust, eenheid en een moderne, stijlvolle uitstraling'

Algemeen 1.442 keer gelezen

VEGHEL | Het inwonerspanel van Veghel is (zeer) te spreken over de nieuwe Markt. Liefst 75 procent ziet het nieuwe plein als een duidelijke verbetering ten opzichte van het oude plein op de Veghelse Markt. De helft van de respondenten vindt de fontein de grootste verbetering.

'Als je op het terras zit, zie je hoe mooi de Markt is geworden', schrijft een panellid. De respondenten zien de nieuwe Markt als een duidelijke verbetering. 'Meer rust, eenheid en een moderne, stijlvolle uitstraling' en 'De openheid en de kijk op de terrassen is veel mooier. Speels met het water. De auto's zijn minder in het zicht. Het terrasje met luchtkussen staat op een veel veiligere plek en is niet meer zo prominent aanwezig. Echt een verbetering voor het zicht en voor de veiligheid', zo valt er te lezen in de rapportage.

Fontein
De eyecatcher op het vernieuwde plein voor de horecagelegenheden op de Veghelse Markt is de fontein. Het burgerpanel vindt de fontein bijdrage aan de sfeer. Dat geldt ook voor de bomen, al is er meerdere keren te lezen dat er best meer groen had bij gemogen. Naast groen missen de panelleden zitmeubilair wat niet verbonden is aan de horeca: 'Het zou prettig zijn als er op de Markt banken worden geplaatst waar je kunt gaan zitten zonder dat er gelijk gevraagd wordt wat je wil drinken' en 'Veel ruimte voor terrassen in onze gemeenschappelijke ruimte. Er staat geen enkel bankje met wat schaduw om naar de fonteintjes/kinderen te kijken. Dit is enkel voorbehouden aan de mensen op de terrasjes. Is het probleem eventuele evenementen, verzin dan demontabele banken'.

Parkeren
Kritiek is er op de verkeerssituatie en de onduidelijkheid omtrent het parkeren: 'Het plein is er zeker op vooruit gegaan maar de verkeerssituatie eromheen niet. Zebrapaden op de verkeerde plek, middenpad bij de horeca is nu een racebaan en de bocht bij Outfit is gevaarlijk', schrijft een panellid. Ook storen leden van het burgerpanel zich aan de leveranciers die een gedeelte van de weg blokkeren en het parkeren. 'Afbakening van parkeerplaatsen is onduidelijk. Het brede voetpad lijkt op een rijweg waardoor je snel dubbel parkeert aan de zijde van de kerk', merkt iemand op. Een ander vindt het onbegrijpelijk dat er iemand is betaald voor het bedenken van deze uitrit. De punaises (plekken waar geparkeerd mag worden zijn gemarkeerd met aluminium 'punaises' red.) zijn volgens vele slecht zichtbaar en onduidelijk als je aankomt rijden.

'Onbetaald parkeren vind ik prettig'
Toch is 23 procent tevreden over de vernieuwde parkeersituatie. 'Eindelijk staat parkeren in dienst van verblijven, in plaats van andersom', 'Tevreden over het aantal parkeerplaatsen, maar niet over de duidelijkheid van de parkeergelegenheden en rijroutes' en 'Vooral het onbetaald parkeren vind ik prettig', zijn een aantal voorbeelden van tevreden panelleden.

Overlast
77 procent van de ondervraagde panelleden vindt het een goede zaak dat de gemeente handhaaft op het foutparkeren op de Markt. 'Flink beboeten. Het afgelopen jaar was er steeds meer overlast van mensen die hun auto's doodleuk op de stoep of zelfs midden op de Markt parkeerden. Voor laden- en lossen moet dat kunnen, maar niet omdat men te lui is om 50 meter te lopen", aldus een panellid.

Ook meedenken en meepraten? Meld je aan via: www.tipveghel.nl! Daar zijn ook de complete rapportages te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant