Afbeelding

Twee ideeën uit Meierijstad winnen 25 duizend euro

Algemeen 1.472 keer gelezen

VEGHEL | De winnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen zijn op woensdag 4 juli bekend gemaakt. Ook twee teams uit Meierijstad, die concrete ideeën inzonden voor nieuwe perspectieven voor het buitengebied, wonnen een bedrag van 25 duizend euro en deskundige begeleiding om hun plannen verder uit te werken.

De prijsvraag Brood en Spelen speelt in op de veranderingen op het platteland en biedt boeren en grondeigenaren een kans om samen met ontwerpers en anderen creatieve ideeën te bedenken voor de toekomst van hun bedrijf. Ze worden uitgedaagd om in teams na te denken over radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor de grote opgaven waar het platteland voor staat.

Meierijstad
De Natuurakker (Schijndel) van Jos Klessens Akkerbouwer, Joeri de Bekker OVSL - Oog voor Schoonheid Landschapsarchitectuur en Productief Peppelland (Meierijstad) van Frans van Boeckel Particulier grondeigenaar en Joost van der Waal zelfstandig architect vielen in de prijzen. 
95 teams, waarvan 51 uit Brabant, stuurden een grote diversiteit aan voorstellen in: van nieuwe teelten tot broedplaatsen voor lokaal ondernemerschap en van wonen en welzijn tot circulaire oplossingen. Rijksadviseur voor het Landschap, Berno Strootman: "Ik hoop van harte dat deze plannen ook anderen zullen inspireren om te vernieuwen. Om echt een omslag te kunnen maken op het platteland zijn naast aanlokkelijke perspectieven ook nieuwe vormen van samenwerken en slimme businessmodellen hard nodig."

Hand aan de ploeg
De winnende teams gaan de komende maanden hun plannen verder uitwerken. Daarvoor ontvangen zij ieder een bedrag van 25 duizend euro. Ook krijgen zij een coach van de provincie en deskundige ondersteuning. Gedeputeerde Erik van Merrienboer: "Ik ben ontzettend blij dat de prijsvraag zoveel eigenaren en ontwerpers aan elkaar heeft gekoppeld. Ik hoop dat ook de teams die niet gewonnen hebben zó overtuigd zijn van hun plan, dat zij hoe dan ook de hand aan de ploeg slaan. Zij mogen rekenen op onze warme belangstelling."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant