Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad, Gedeputeerde Christophe van der Maat, Wethouder Franko van Lankvelt van Uden (Foto: @WimHollemansFotografie).
Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad, Gedeputeerde Christophe van der Maat, Wethouder Franko van Lankvelt van Uden (Foto: @WimHollemansFotografie).

Snelfietsroute Veghel-Uden in nieuwe fase

Verkeer en vervoer 2.218 keer gelezen

VEGHEL | De gedeputeerde van provincie Noord-Brabant en de wethouders van Meierijstad en Uden hebben donderdag de samenwerking voor de snelfietsroute formeel bezegeld. Zij deden dat met een handtekening onder een bestuursovereenkomst. Hiermee is de weg vrij om in Meierijstad aan de slag te gaan met het schetsontwerp en het fietsstimuleringsplan. 

Het schetsontwerp wordt samen met belanghebbenden en aanwonenden uitgewerkt. De provincie neemt een aanzienlijk deel van de kosten voor rekening en stelt kwaliteitseisen aan de snelfietsroute. Maar daarbinnen kunnen lokaal keuzes gemaakt worden. Na de zomervakantie wordt het ontwerpproces in Meierijstad gestart. Uitgangspunt is het noordelijk tracé, waarvoor de raad dit voorjaar al gekozen heeft.
Op 7 mei hebben veel mensen de inloopavond in het gemeentehuis in Veghel bezocht. Veiligheid en uitstraling zijn daarbij naar voren gekomen als belangrijke aandachtspunten. Bewoners krijgen een rol in de uitwerking van het ontwerp en worden na de zomer uitgenodigd hun bijdrage te leveren. "We begrijpen de zorg van omwonenden over onder andere veiligheidsaspecten. Tegelijkertijd merkten we op 7 mei dat niet bij iedereen duidelijk is hoe een fietsstraat werkt, eruit kan zien en veilig kan zijn voor zowel gebruikers als aanwonenden. Daarom willen we samen met belanghebbenden uit Veghel elders een voorbeeld gaan bekijken. Dat biedt ook de gelegenheid de ervaringen van bewoners daar te horen. Daar kunnen we ons voordeel mee doen in het ontwerpproces", aldus Harry van Rooijen, wethouder in Meierijstad.

Fietsstimuleringsplan
De aanleg van de snelfietsroute is één, maar het gaat er ook om dat mensen gestimuleerd worden de route te gebruiken. Als meer mensen vaker de auto laten staan, draagt dat bij aan een betere doorstroming op de weg. Dat is noodzakelijk om Veghel goed bereikbaar te houden. Provincie en gemeente hebben als doel dat meer mensen de fiets gaan gebruiken. De gemeente stelt daarom ook op korte termijn een fietsstimuleringsplan op. Daarin staan concrete acties en maatregelen die ervoor moeten zorgen dat meer mensen de snelfietsroute gebruiken. Speciale aandacht gaat daarbij naar de werkgevers: wat kunnen zij zelf doen om hun eigen werknemers te stimuleren? 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant