Theo en Jeffrey zijn in de toren van de Lambertuskerk aan het werk.
Theo en Jeffrey zijn in de toren van de Lambertuskerk aan het werk.

'Misschien wel het bekendste gebouw van Veghel én omgeving'

Algemeen 2.660 keer gelezen

VEGHEL | Een grote bouwkraan van Gaffert blokkeerde de afgelopen weken de ingang van de Lambertuskerk. Reden tot paniek was er niet. De toren van de Veghelse kerk is aan de binnenkant en buitenkant gerestaureerd. De kraan, inmiddels alweer verdwenen uit het straatbeeld, zorgde onder andere voor de aanvoer van bouwmaterialen.

"Het waren puur restauratie- en herstelwerkzaamheden", vertelt Gerard van Asperen architect en bouwkundig adviseur van de kerngroep van de Lambertuskerk. Hij vertelt wat er zoal is gedaan: "De dakkapellen zijn opgeknapt. Het houtrot is weggehaald en vervangen. Verder is er het een en ander geschilderd. In de toren zelf is onder andere de klokkenstoel in de verf gezet, het houtrot is ook hier vervangen en de balken zijn verstevigd."

Restauratiekosten
De bouwkundig adviseur zegt dat de werkzaamheden voorspoedig zijn verlopen. De kraan is inmiddels verdwenen, wel is er nog bedrijvigheid in de toren. "Hier zijn mannen van Bouwbedrijf van de Ven en Van Lierop (conserveert en herstelt hout en verdrijft vocht) nog druk bezig. Deze restauratie valt onder groot onderhoud", legt Gerard uit. De laatste werkzaamheden worden na de bouwvak afgerond. Dan wordt namelijk de hoofdingang aangepakt. Gerard vervolgt: "Dat valt nog onder dezelfde werkzaamheden. In totaal hebben we 250.000 euro beschikbaar voor de restauratiekosten. Daarvan komt de helft van het Rijk en de andere helft uit eigen middelen. Denk aan donateurs, die we overigens goed kunnen gebruiken. Een financiële bijdrage is altijd welkom." Na de werkzaamheden kan de kerk er weer vele jaren tegenaan. "De versteviging van de balken in de toren is zelfs forever", zo laat een medewerker van Van Lierop weten terwijl hij druk aan het werk is.

Icoon
Gerard is tevreden met het resultaat. "Het is geen regulier onderhoud. Van de Ven en Van Lierop leveren puik werk. Het zijn echte professionals. Dat moet ook, want we worden goed in de gaten gehouden door het bisdom, het Rijk en de parochie."
De uitstraling van de iconische Lambertuskerk is belangrijk voor de kerngroep van de kerk. "Het is misschien wel het bekendste gebouw van Veghel én de omgeving. We zijn voortdurend bezig met het perfectioneren van de kerk, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant", besluit Gerard.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant