Afbeelding

The day after: 'Dit was de beste editie ooit'

Kunst en cultuur 2.874 keer gelezen

VEGHEL | Drie dagen lang stond Veghel in het teken van Fabriek Magnifique. Het art en food festival viel wederom in de smaak. De organisatie schat het bezoekersaantal op 75 duizend. '"Dit was de beste editie ooit", jubelt artistiek leider Jan van Hoof.

Jan zit samen met Wieke van der Heiden, verantwoordelijk voor verkeer en veiligheid, Anja Groot van de organisatie en stagiaire Niels van Blokland in de oude Blauwe Kei. Samen nemen ze het festival nog eens door. "Het streven was om er een groots en gastvrij festival van de maken. Ik denk dat dat gelukt is", zegt Jan. Hij vervolgt: "Er zijn veel mensen van buiten Meierijstad naar Veghel afgereisd. Fabriek Magnifique is citymarketing pur sang. Ik heb heel veel positieve reacties gehad. Ook van de artiesten." Cor Bakker, trad zondagochtend op samen met Fay Claassen, was onder de indruk van de drukte. "Hij schrok zich helemaal de pleuris", lacht Jan. "Hij had niet verwacht dat het zo druk zou worden."

Gratis
Hoogtepunten waren er voor Jan een heleboel. Hij vindt het lastig om er een paar uit te pikken. "Het geheel maakt het bijzonder. En dat het gratis is. Ik liep zaterdag een rondje met allemaal bobo's en zij snapten niet dat dit allemaal gratis kan. Het is een festival geworden van het hele dorp. Iedereen doet en denkt mee. Er komen ongekende krachten vrij en er heerst een wij-gevoel. Fabriek Magnifique is van ons." Anja vult aan: "We hebben ontzettend veel hulp gekregen uit alle hoeken. Alle vrijwilligers zijn we eeuwig dankbaar."

Badend in het zweet
De weergoden waren de festivalgangers goed gezind. Een slaak van opluchting gevolgd door een grote glimlach verschijnt er op Jans gezicht. "Ik ben meerdere keren badend in het zweet wakker geworden. Wat als het slecht weer zou zijn? Gelukkig was het weer prachtig. Dat heeft natuurlijk een grote invloed op het succes van het festival." 
Grote incidenten of calamiteiten waren er niet. "Een kindje dat haar ouders kwijt was en een vrouw met hartproblemen. Daarom stond de ambulance een tijdje op de Markt. Je kan zoiets niet oefenen dus het is wel even spannend, maar gelukkig is alles goed verlopen", vertelt Wieke. 

Gezellig
Van de Noordkade tot aan de Markt overal was wat te doen en overal stond of zat er publiek. In het Julianapark was het eigenlijk constant gezellig druk. "Het doel was om er een locatie van te maken waar je wil blijven. Waar je bij wijze van spreken de hele dag kan doorbrengen. Ik hoop dat dit gelukt is", laat Jan weten. Het festival werd afgesloten door de Meierijstad All Star Band. Jan: "Er stonden allemaal artiesten uit Meierijstad op het podium die voor het eerst samen optraden. Een afsluiting met zijn alle. Precies zoals ik het festival voor me zie. Fabriek Magnifique is van ons allemaal. Ik vond het een waardige afsluiter." 

'Het zet Veghel en Meierijstad op de kaart'
Voor Jan ligt het zwarte gat op de loer. Over twee jaar volgt de volgende editie. Een jaarlijks festival gaat Fabriek Magnifique niet worden. "We hebben die twee jaar echt nodig. Iedereen doet dit vrijwillig. Er zit meer werk in dan je denkt." Van een kleiner festival of een variant in de zomer van 2019 is momenteel nog geen sprake, althans er is geen officieel plan. "Je weet nooit. Op dit moment kan ik daar niks over zeggen", zegt Jan mysterieus. "Nu verlangt iedereen terug naar het festival. Dat vind ik juist mooi. Men koestert de prachtige herinneringen. Hoe mooi is dat?", vraagt hij zich hardop af. Jan zit al vol ideeën voor de volgende editie. "We mogen dit festival nooit laten lopen. Het zet Veghel en Meierijstad op de kaart. Van oma's en opa's tot kleine kinderen en alles wat daartussen inzit. Ze waren er allemaal en volgens mij was er genoeg te genieten", besluit Jan trots.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant