De gemeente heeft tien speerpunten voor het buitengebied. Daarvan krijgen er vier priorieit.
De gemeente heeft tien speerpunten voor het buitengebied. Daarvan krijgen er vier priorieit.

Gemeente vraagt hulp voor plannen buitengebied: 'Samen op zoek naar oplossingen'

Algemeen 1.390 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad is druk bezig om de volgende stappen te zetten in het project Vitaal Buitengebied. Zo is er in een rapport een trendverkenning buitengebied vastgesteld, heeft de gemeente tien speerpunten waar ze mee aan de slag gaan en wordt de input van de burger gevraagd om samen tot plannen voor het buitengebied van Meierijstad te komen.

Vier speerpunten krijgen van het college van B&W de hoogste prioriteit. De punten die nu extra aandacht genieten zijn: vrijkomende agrarische bebouwing, opwekking duurzame energie, geur- en fijnstof en als vierde teelt ondersteunende voorzieningen. "De druk op deze vier speerpunten is het hoogst. Daarom krijgen ze voorrang", legt wethouder Eric van den Bogaard uit. In het voorjaar van 2019 moeten deze vier kwaliteitskaders gereed zijn en als leidraad fungeren voor de toekomstige inrichting van het buitengebied.

Gebiedsanalyse
De gemeente laat verder een gebiedsanalyse uitvoeren. Van den Bogaard: "Daar komt onder andere uit waar in Meierijstad de kwaliteitspunten zitten. Er wordt een gebiedsindeling gemaakt met waarderingen van het landschap. We hopen antwoorden te krijgen op vragen als: met wat voor soort gebieden hebben we te maken en wat zijn de kwaliteiten?", aldus de wethouder van Meierijstad.

De gemeente gaat een gebiedsanalyse laten uitvoeren. (foto's Peter Kuijpers)

Klankbordgroepen
Eén van de bindende elementen in het project Vitaal Buitengebied is de digitale nieuwsbrief waarop inmiddels zo'n 600 mensen op zijn geabonneerd. De nieuwsbrief biedt informatie over de voortgang van het lokale project en roept mensen op hun mening te geven of een bijdrage te leveren. Wethouder Van den Bogaard vertelt dat de burgers op twee manieren mee kunnen denken over een invulling van het buitengebied. "Allereerst willen we na de zomervakantie starten met klankbordgroepen. Hierin trachten we om een juiste afspiegeling van belanghebbenden te creëren. Denk aan bewoners, ondernemers, dorpsraden, ZLTO, IVN en Brabants Landschap."

Omgevingsdialoog 2.0.
Daarnaast start de gemeente een pilot: Omgevingsdialoog 2.0. Van den Bogaard vervolgt: "We zijn op zoek naar bewoners en agrarische ondernemers met een initiatief die bereid zijn te experimenteren met een gebiedsgerichte werkwijze, in plaats van een locatiegerichte werkwijze." De gemeente bepaalt samen met de initiatiefnemer het onderzoeksgebied. "Daarna nodigen we alle bewoners, ondernemers en gebruikers binnen de grenzen van het gebied uit voor een inspiratieavond. Uiteindelijk hopen we tot een breed gedragen toekomstbeeld te komen. Zo gaan we samen op zoek naar oplossingen en kijken we of dit te verwezenlijken is", licht Van den Bogaard toe.

Burgers kunnen meedenken over het buitengebied.

'Participatie-moe'
De wethouder geeft toe dat het voor veel belanghebbenden intensieve projecten zijn. "Daarom beginnen we met vier speerpunten. We willen voorkomen dat men participatie-moe wordt", besluit Van den Bogaard.
Mensen die de volgende nieuwsbrieven willen ontvangen kunnen zich aanmelden bij vitaalbuitengebied@meierijstad.nl. Aanmelden voor één of meerdere klankbordgroepen kan via een aanmeldformulier (staat in de nieuwsbrief) tot en met vrijdag 10 augustus.
Aanmelden voor de omgevingsdialoog kan tot en met vrijdag 7 september door een mail te sturen naar vitaalbuitengebied@meierijstad.nl. Vermeld in de mail je naam, contactgegevens en een beschrijving van de planlocatie en een beschrijving van het planvoornemen.

Speerpunten
Lees hieronder alle tien de speerpunten die samen de 'Agenda Vitaal Buitengebied' vormen: 

1. Wat wordt het kwaliteitskader2 voor vrijkomende agrarische bebouwing?
2. Wat wordt het kwaliteitskader voor de opwekking van duurzame energie?
3. Wat wordt het kwaliteitskader voor geur en fijnstof?
4. Wat wordt het kwaliteitskader voor agrarische bedrijvigheid?
5. Wat wordt het kwaliteitskader voor woningbouw in het buitengebied?
6. Wat wordt de natuur- en landschapsvisie?
7. Wat wordt het kwaliteitskader voor teelt ondersteunende voorzieningen?
8. Wat wordt het kwaliteitskader voor niet-agrarische bedrijvigheid?
9. Hoe kunnen we toegankelijkheid van het buitengebied vergroten
10. Hoe kunnen we de biodiversiteit in het buitengebied verhogen?

De laatste drie speerpunten zijn via een stemming bepaald. Bewoners, ondernemers en organisaties konden tot 20 april 2018 hun stem uitbrengen.
Voor het project 'Vitaal Buitengebied' was een budget opgenomen van 90 duizend euro. Er is voor het vervolg nog 70 duizend euro beschikbaar. Een deel van dit krediet wordt gebruikt voor het laten uitvoeren van de gebiedsanalyse en – waardering. De rest wordt ingezet voor de uitwerking van de verschillende speerpunten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant