An Kempers-Siers en Ted Kempers gaan zelf ook naar de reünie van het Zwijsen College.
An Kempers-Siers en Ted Kempers gaan zelf ook naar de reünie van het Zwijsen College.

'Het Zwijsen heeft een bijzonder plekje in ons leven'

Algemeen 2.453 keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College bestaat dit jaar zeventig jaar. Naar aanleiding van het jubileum wordt er op zaterdag 6 oktober een reünie gegeven op de Noordkade in Veghel. Oud-wiskunde docent Ted Kempers, een icoon in de geschiedenis van de Veghelse middelbare school, heeft de datum al met rood omcirkeld in zijn agenda.

De 87-jarige Ted kwam in 1967 op het Zwijsen terecht. Daarvoor was hij conrector op een middelbare school in Emmen. "Ik had het in Emmen wel gezien en wilde gaan werken op een niet al te grote school. Toen kwam het Zwijsen op mijn pad." Spijt heeft Ted nooit gehad van zijn overstap van het Oosten van het land naar het Zuiden. "Het is hier levendiger en je hebt veel sneller contact met andere mensen. Dat contact ben je overigens ook sneller kwijt. Ik woon inmiddels meer dan 50 jaar in Veghel en heb het hier altijd naar mijn zin gehad."

Visie
De voormalig docent Wiskunde heeft in zijn tijd, Ted nam in 1988 afscheid, twee rectoren meegemaakt. Twee totaal verschillende. "Eerst Van der Wiel. Een strenge man die echt zijn stempel op de school drukte. Daarna kwam meneer Van Buul. Een wat rustigere man. Het ging er toen allemaal wat gemoedelijker aan toe. Ik vond niet dat een van de twee aanpakken beter was dan de ander. Ze hadden allebei zo hun eigen visie", vertelt Ted.

Trammelant
Het Zwijsen is voor Ted een prettige werkomgeving geweest. "In al die jaren is er nooit trammelant geweest. De band met mijn collega's heb ik altijd als prettig ervaren. We gaan met alle oud-docenten nog één keer per jaar iets leuks doen. Onder de naam Hors-d'oeuvre houden we contact met elkaar. Best bijzonder", vindt Ted. Dit jaar gaan ze samen naar de reünie.

Roosters
In de tijd dat Ted lesgaf op het Zwijsen is er qua lesmateriaal weinig veranderd. "Het vak is eigenlijk hetzelfde gebleven." Wel deed de computer op een gegeven moment haar intrede. Ted vervolgt: "De computer werd in het begin vooral gebruikt bij het maken van de roosters. Daarvoor deden we dat allemaal met de hand. Er hing dan een groot bord en elk vak had een eigen kleurtje. Het rooster werd dan ingekleurd door alle docenten. Conrector van Os speelde daar de belangrijkste rol in, want het was geen eenvoudige klus."

An Kempers-Siers en Ted Kempers zijn gelukkig in Veghel.

Kolossaal
Ted gaf zelf 24 uur per week les en had daarbovenop nog vier roosteruren. Hij was dus vaak te vinden in het oude schoolgebouw aan de Burgemeester de Kuijperlaan in Veghel. Ted koestert warme herinneringen aan zijn periode op het Zwijsen. Toch roept het gebouw geen speciaal gevoel bij hem op. "Ik heb het nooit een heel mooi gebouw gevonden. Ik vond het vooral kolossaal. Er waren overigens genoeg collega's die daar totaal anders over dachten, maar nee voor mij was het gewoon mijn werkplek."

'Nooit meer weg uit Veghel'
Toch is Ted onlangs teruggekeerd in het Zwijsen. Hij verruilde samen met zijn vrouw An Kempers-Siers hun woning in de Veghelse Vijverwerk voor een ruim appartement in het oude Zwijsen. "Het begint echt mooi te worden hier. Misschien heb ik toch iets meer binding met het gebouw dan gedacht?", glimlacht Ted. Hij kijkt eens rond. "Het is vooral een mooie locatie. We zitten dichtbij het centrum. Ik hoef nooit meer weg uit Veghel." Zijn vrouw An knikt en vult aan: "Het Zwijsen College heeft een bijzonder plekje in ons leven. Eerst als werkgever van mijn man en nu als woning. Ik vind Veghel ook steeds mooier worden en gezellig was het al", besluit ze.

De reünie op zaterdag 6 oktober duurt van 16.00 uur tot 00.00 uur. Het programma wordt later bekend gemaakt.
Aanmelden kan via: www.zwijsenreunie.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant