Afbeelding

Franciscusparochie houdt een cursus icoon schilderen

Kunst en cultuur 725 keer gelezen

VEGHEL | De Franciscusparochie in Veghel organiseert tien dinsdagmiddagen lang een cursus icoon schilderen. De cursus start op 11 september en is iedere dinsdag van 14.30 uur tot 17.30 uur.

Het schilderen van iconen is van oudsher 'monnikenwerk'. De eerste icoonschilders waren monniken. Iconen worden ook wel 'vensters op de eeuwigheid' genoemd. Zij laten als het ware een stukje van de hemel zien. Het maken van iconen is dan ook een spirituele en bezinnende bezigheid.

Een oude traditie
Mariëta Rotariu, geboren in Roemenië, leert haar cursisten schilderen naar de oude tradities die beschreven zijn in het 17de eeuwse handboek van Dionissi van Fourna.
In een cursus van tien bijeenkomsten leren de cursisten de basistechnieken van het icoon schilderen. Met die kennis schildert men, werkend met ei-tempera verf en van donker naar licht, in tien bijeenkomsten een eigen icoon.
Ervaring met schilderen is niet noodzakelijk, wel het verlangen om tien lessen in stilte geconcentreerd te werken.
Mariëta, studeerde aan de Universiteit voor Orthodoxe Theologie in Iasi. Tijdens de lessen geeft zij uitleg over de betekenis van kleuren en afbeeldingen.

Informatie en opgave
De cursus bestaat uit tien lessen op dinsdagmiddagen van 14.30 uur tot 17.30 uur en start op dinsdag 11 september. Het aantal plaatsen is beperkt, er kunnen maximaal tien mensen deelnemen.
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: evanliempt@ziggo.nl of 0413-366443.
De kosten bedragen 255 euro per persoon, exclusief de materialen. Voor beginners bedragen de materiaalkosten ongeveer 45 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant