Laura met dochtertje, de Zimbabwaanse kunstenaar Forbes Suliyari en Geert.
Laura met dochtertje, de Zimbabwaanse kunstenaar Forbes Suliyari en Geert.

'Het voegt iets moois toe aan het toch al mooie landschap'

Algemeen 1.784 keer gelezen

VEGHEL | Beeldengalerie De Buffel uit Vinkel opende onlangs een dependance in Veghels Buiten. Geert van den Oever, geboren en getogen in Veghel, en zijn vrouw Laura zijn de drijvende krachten achter de beeldentuin aan de Kruigenstraat. "Dit is niet iets wat je overal tegenkomt", aldus Geert.

Het balletje is ongeveer tien jaar geleden gaan rollen. Tijdens een vergadering van de gemeente werd er gesproken over een budget van honderdduizend euro voor 'landkunst' in Veghels Buiten. "Ik vond dat veel geld voor een tijdelijke expositie. Wij liepen toen met het idee rond om onze beeldengalerie over te hevelen naar Veghel. De gemeente had daar wel oren naar", vertelt Geert. Van een complete overgang is het nog niet gekomen. Laura vult aan: "Mijn vader en de geestelijk vader van Beeldengalerie De Buffel overleed. Geert en ik namen het over, maar we kregen het veel te druk om te verhuizen. We hebben er ook nog ons productiebedrijf in zwembadartikelen naast."

Wethouder Van den Bogaard tijdens de opening.

Verstedelijking
Toch werd er onlangs een beeldentuin in Veghel geopend. Geert legt uit: "Tegenover mijn ouders aan de Kruigenstraat in Veghels Buiten hebben we een stuk grond van de gemeente gekocht. Ik wil laten zien dat je ook iets anders kan doen met de ruimte. De landbouwgrond maakt, jammer genoeg, plaats voor verstedelijking. Op deze manier komt er ook iets anders dan woningbouw." Wethouder Eric van den Bogaard is blij met de beeldentuin. "Het voegt iets moois toe aan het toch al mooie landschap", aldus de wethouder. Van den Bogaard liet en passant weten dat de bouw van Veghels Buiten op schema ligt.

Hufterproof
De beeldentuin is onbemand, wel is er beveiliging en cameratoezicht in de hoop de locatie hufterproof te maken. "Er kan altijd iets gebeuren. Het stelen van de beelden heeft overigens helemaal geen zin. Ze zijn zwaar, als de beelden zijn beschadigd heb je er niets aan", zegt Laura.

Het was druk tijdens de opening van de beeldentuin. 

Op dit moment is het idee om de beeldentuin open te houden in de maanden juni, juli, augustus, september en oktober. Vaste openingstijden zijn er nog niet. Geert: "Er staat een mooie, grote picknicktafel waar mensen lekker kunnen uitrusten. Als mensen daarvan kunnen genieten, heb ik een mooie dag."
Alle beelden komen uit Zimbabwe. In het Afrikaanse land is de beeldhouwkunst een van de belangrijkste vormen van inkomsten. "In Vinkel hebben we 1500 beelden staan en in Veghel een stuk of 80. De Zimbabwaanse kunstenaar Forbes Suliyari helpt en adviseert ons. Er staan een viertal beelden van hem in Veghel."

Kriskras
De beelden in Veghel staan opgesteld in schuine rijen. Geert legt uit waarom er is gekozen voor deze strakke indeling: "Als ze kriskras door elkaar staan, weet je vaak niet meer welke je wel en welke je niet hebt gezien. Op deze manier is alles goed zichtbaar. Het geeft rust en onze robotgrasmaaier kan mooi zijn werk doen", lacht hij. Het is verder praktischer met het oog op de toekomst. "Je kan er makkelijker andere kunstvormen aan toevoegen. Een expositie met schilderijen, foto's of beelden bijvoorbeeld. Bij ons hoeven de kunstenaars geen geld af te staan aan galeriehouders. Wij zijn eigenaar van het stukje grond en willen graag samenwerken met andere kunstenaars. Concrete plannen liggen er nog niet, maar wie weet wat de toekomst brengt", vertelt Geert.

Forbes aan het werk.

Zowel in Vinkel, in de Veghelse beeldentuin als bij de Wereldwinkel in Veghel zijn de beelden te koop. "We werken niet met tussenpersonen. Het geld komt goed terecht. Wij zijn een aantal keer in Zimbabwe geweest en voor de kunstenaars is het de enige vorm van inkomsten", besluiten Geert en Laura.

Het was druk tijdens de opening van de beeldentuin.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant