Esther de Bie en Trudy van Daatselaar zijn blij dat de Kwiekroute er eindelijk gaat komen.
Esther de Bie en Trudy van Daatselaar zijn blij dat de Kwiekroute er eindelijk gaat komen.

De Kwiekroute in Veghel gaat er eindelijk komen

Algemeen 2.321 keer gelezen

VEGHEL | De opening van de Kwiekroute in Veghel staat gepland op vrijdag 12 oktober. De werkzaamheden gaan binnenkort van start. De route loopt vanaf het UITpunt via het Julianapark, de Broerderkapel en Broedershof langs de orthodontist en Bek Boeken om vervolgens te 'finishen' op de Markt. Op deze route worden zestien oefeningen uitgezet die allemaal gebruik maken van het straatmeubilair.

Trudy van Daatselaar en Esther de Bie zijn de laatste tijd druk bezig geweest met het realiseren van de Kwiekroute. Ze zijn razend enthousiast over het initiatief. "We kunnen nu officieel zeggen dat de Kwiekroute er gaat komen. Samen met de Lidl, De Krollenloop en de gemeente hebben we het financiële plaatje rond gekregen. Het heeft iets langer geduurd dan gehoopt. Er zijn in de afgelopen tijd wat plannen gelanceerd om het park te herinrichten. Daar hebben we rekening mee moeten houden", legt Ester uit.
Het idee ontstond zo'n anderhalf jaar geleden. De werkgroep Dementievriendelijke gemeente Veghel (DVG) wilde graag iets doen met betrekking tot bewegen. Esther: "Bewegen is goed voor iedereen. Het is ook goed voor het geheugen. Het zou het proces van dementie mogelijk kunnen vertragen. Daarnaast geeft het plezier en zin aan het leven, zorgt voor ontmoeting en daarmee ook soms voor een vaste structuur."

Bijdrage
Samen met Trudy en een aantal anderen, waaronder de bibliotheek ging ze aan de slag met het idee. "Wat kunnen we voor Veghel doen? We wilden graag iets ontwikkelen waar iedereen, ongeacht leeftijd, aan zijn of haar conditie kan werken en elkaar kan ontmoeten", zegt Esther. Trudy knikt en vult aan: "Jong en oud mag straks gebruik maken van de Kwiekroute. Het is niet alleen bedoeld voor mensen met dementie. Het zou fantastisch zijn als opa met kleinkind samen de route afleggen. Ook de buurtsportcoaches helpen mee de potentiële gebruikers te enthousiasmeren."

Enthousiasmeren
De Kwiekroute is 1150 meter lang. Bij alle zestien oefeningen komt een tegel te liggen met uitleg. Er is tevens een boekje te verkrijgen bij het UITpunt. Esther somt een aantal oefeningen op: "Reiken, opstaan en gaan zitten, rekken, snelwandelen, knieheffen, slalommen, boksen, traplopen en je armen en schouders draaien. De borden en de tegels met oranje poppetjes maken duidelijk wat de bedoeling is en zijn voor iedereen te begrijpen. Er wordt gebruik gemaakt van straatmeubilair als bankjes, trappen en lantaarnpalen. Je kan het blokje ook in een sportief tempo afleggen. Dan is het een soort trimbaan."

Esther en Trudy vertellen in de prachtige tuin van het AAtrium over de Kwiekroute. 

De route en de plekken van de oefeningen zijn met behulp van fysiotherapeut Eric van Veen samengesteld. Trudy: "Hij is er vanaf het begin af aan bij betrokken. Daarnaast is er een werkgroep die goed meedenkt."

Enthousiasmeren
De komende periode gaan Esther en Trudy proberen om allerlei groepen, verenigingen en instellingen te enthousiasmeren om gebruik te gaan maken van de Kwiekroute. "Ik vind dit zo'n ontzettend leuk initiatief. Het lijkt me gaaf, als blijkt dat het in Veghel succesvol is, om dit op meerdere plekken in Meierijstad uit te rollen", aldus Esther.

De verschillende oefeningen. 

De opening is vlak voor de Krollenloop. "En door met elkaar samen te werken hopen we dat straks heel Veghel weet dat er een Kwiekroute is", besluit Trudy.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant