Stijn, donker shirt in het midden van de achterste rij, samen met een aantal studenten in Medellín.
Stijn, donker shirt in het midden van de achterste rij, samen met een aantal studenten in Medellín.

Broers helpen studenten aan stage en fijne tijd in Latijns-Amerika

Algemeen 1.325 keer gelezen

MEDELLÍN | Stijn Wollerich liet vier maanden geleden Veghel achter zich voor een avontuur in Latijns-Amerika. Inmiddels woont de 23-jarige Stijn in Medellín (Colombia) waarvandaan hij samen met zijn broertje Ruben, nog wel in Veghel woonachtig, de website www.tellanto.com runt. Een site waar studenten gratis worden geholpen aan een mooie stageplaats en een fijne tijd in Latijns-Amerika.

Door: Ties van Dooren.

Zowel Stijn als Ruben hebben International Business and Management gestudeerd in Breda. De studie verplicht studenten om een semester naar het buitenland te gaan. Stijn ging in zijn derde jaar naar Monterrey in Mexico en beleefde daar de tijd van zijn leven. Ruben ging in het vierde jaar van zijn studie naar Latijns-Amerika en ook hij raakte verliefd op de regio. "Er hing vaak een stressvolle sfeer ontremd het vinden van een stage, de juiste universiteit in het buitenland of een leuke woongelegenheid. Er zijn zogenaamde stagebemiddelaars die je helpen, maar alleen tegen flinke vergoedingen (van 600 tot soms wel 3000 euro). Wij dachten toen dat moet anders kunnen", legt Stijn uit. Samen met zijn broertje lanceerde hij de site www.tellanto.com. Stijn vervolgt: "Studenten worden hier gratis geholpen met allerlei zaken. We hebben bijvoorbeeld een uitgebreide database met bedrijven die internationale stagiaires zoeken en we helpen bij het zoeken naar geschikte woonruimte. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de ideale woningen. Studenten kunnen zich aanmelden en kiezen uit een mooie collectie huizen."

'Een leuk huis is alles'
De broertjes focussen zich steeds meer op het studentenhuizenproject. "De reden is dat we hier meer invloed op de ervaring van de student kunnen hebben. Een leuk huis is alles. Het is zelfs belangrijker dan de studie die je volgt of je werk", vindt Stijn. De komende twee maanden gaan Stijn en Ruben de universiteiten sectie van de site verder uitbouwen. "We willen de studenten persoonlijke informatie bieden van ervaringsdeskundigen die zelf aan een van de universiteiten hebben gestudeerd. Tevens moet er de mogelijkheid zijn om met elkaar in contact te komen om antwoord te krijgen op belangrijke vragen. Dit is voor studenten erg belangrijk", denkt Stijn.

Groeien
Het initiatief begon als een liefdadigheidsproject om studenten dezelfde ervaring te laten ervaren als Stijn en Ruben. Na verloop van tijd zijn ze gaan kijken hoe er omzet kon worden gegenereerd. Stijn: "De student betaalt nooit. Die visie houden we vast. Hierdoor is het aanbieden van studentenhuizen een goede oplossing geweest. Wij helpen een huisbaas van een tof huis met het vinden van meer huurders en de huisbaas betaalt ons een commissie. Op deze manier kan Tellanto verder groeien."

Latina's
Stijn woont zelf inmiddels alweer zo'n vier maanden in Medellín. Hij vertelt hoe hij daar terecht is gekomen. "Toen Ruben stageliep in Panama is hij een lang weekend naar Medellín geweest. Hij vond het geweldig en wist het goed te verkopen. En hij had gelijk…", glimlacht Stijn.
Er zijn natuurlijk verschillen tussen Nederland en Colombia. Toch had Stijn verwacht dat deze verschillen groter zouden zijn. "Het cultuurverschil is kleiner dan ik had verwacht. Het leven in de stad is natuurlijk compleet anders. Het verkeer is altijd paniek. Er zijn veel scooters en motors die rijden alsof ze dronken zijn. Van stoplichten hebben ze eigenlijk maar zelden gehoord." Fietsen gaat in Medellín iets moeilijker. Het is een heuvelachtig gebied en dat betekent veel zwetende klimkilometers. Stijn vervolgt: "De muziek is ook anders. Veel salsa, reggaeton en andere Latijnse dansen. Het geeft een hele leuke sfeer waarbij iedereen met elkaar danst. Het is gezelliger dan het fistpumpen op elektronische muziek. En natuurlijk de latina's. Wauw."
Plannen om terug te keren naar Nederland heeft Stijn dan ook nog niet. "Ik blijf hier totdat ik het minder uitdagend ga vinden of tot wanneer Tellanto een eigen leven aan het leiden is in Medellín. Dit zou voor mij een mooie kans zijn om naar een andere stad te gaan in Latijns-Amerika. Op dit moment heb ik het nog erg naar mijn zin en dus hoeven mijn ouders niet te verwachten dat ik binnen twee jaar weer in Brabant aan zal schuiven tijdens het avondeten", besluit hij lachend.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant