Lodewijk van Helvoirt is een belangrijke kracht binnen de Blauw Geel-familie.
Lodewijk van Helvoirt is een belangrijke kracht binnen de Blauw Geel-familie.

'We moeten echt in de regio gaan scouten'

Sport 1.904 keer gelezen

VEGHEL | Het jeugdvoetbal staat aan de vooravond van de start van het seizoen 2018-2019. Nog ruim twee weken en dan is het zo ver. De meeste teams hebben zich gevormd en er wordt volop geoefend en bekervoetbal gespeeld op de velden. Hoofd opleidingen bovenbouw Lodewijk van Helvoirt (Lo voor vrienden) laveert tussen de velden door. Soms te voet of op zijn karakteristieke mountainbike. "Ik wil eigenlijk niets missen", luidt zijn verweer.

Door: Peter Kuijpers.

De jeugd, met name het jeugdvoetbal, is bij elke club dé pijler waarop het voortbestaan van de club is gebaseerd. Clubs met een kop en een staart zoals een schrijvende collega onlangs zo treffend twitterde.
Het jeugdvoetbal is daar een belangrijk onderdeel van. Ieder heeft zijn taak, Lodewijk heeft het met zijn team technisch voor het zeggen. Lodewijk: "Rob van den Heuvel is mijn directe collega en neemt hier het organisatorische gedeelte voor zijn rekening. Bovendien kijkt hij nu voetbaltechnisch met name ook naar de onderbouw. Het is een perfecte samenwerking."

Jeugdtoernooi
Om tot de selecties te komen zijn er einde seizoen de traditionele selectiewedstrijden. Voor JO 19-1 was dat afgelopen seizoen niet mogelijk. Lodewijk: "Door de late afloop van de competitie is dat soms wat moeilijker. Zie het voorbeeld van JO 19-1 die eind juni nog een beslissingswedstrijd moesten spelen. We maken nu gebruik van bijvoorbeeld het grote jeugdtoernooi wat we onlangs hier hebben gehad. Daar kan je veel informatie opdoen en in de meeste gevallen heb ik de spelers al vaker gezien in de lopende competities, ook die van de lagere teams."

Kampioenschap
De meeste jeugdteams spelen bij Blauw Geel'38 op een paar na op goed niveau, dus blijft er altijd wat te wensen. Lodewijk vervolgt: "We streven ernaar bij Blauw Geel'38 om met onze eerste teams op Derde Divisie niveau te spelen. Daar zijn we aardig naar op weg. JO 13-1 speelt zelfs als hoogst voetballend jeugdteam bij Blauw Geel'38 in de tweede divisie. JO 17-1 en JO 19-1 spelen in de respectievelijk derde- en vierde divisie. Het enige team wat echt omhoog moet is JO 15-1. Zij spelen nu in de Hoofdklasse. Ik heb er alle vertrouwen in. Ze hebben de afgelopen jaren het kampioenschap op een haar na gemist. Dat moet een keer gaan lukken. Ik heb er opnieuw een goed gevoel over met de trainers Noimin, Fuat en Ymanuel."

Scouten
De samenstelling van de teams is voor de spelers en niet te vergeten voor de ouders vaak een spannende tijd. "Dat is het zeker. Het is nooit fijn om gesprekken te moeten voeren dat je bent afgevallen of het nog net niet hebt gehaald. We hebben dit jaar leuke spelers teruggekregen met dank aan Ton van Lith die dat bij de BVO's prima coördineert en goede contacten met de ouders heeft. We scouten nog niet echt in de regio, als we een volgende stap willen maken moeten we dat echt gaan doen. We moeten onze ogen open houden voor talenten." De doorstroming naar het eerste team is een veel besproken onderdeel bij de getrouwen. "Dat klopt en terecht, dat willen we ook graag. Blauw Geel'38/Jumbo speelt Derde Divisie landelijk, dat is een grote overgang in alle facetten die het voetbal met zich meebrengt. Als je alleen met eigen jongens wil voetballen moet je in de Eerste Klasse of lager gaan spelen, nu moet je keuzes maken." De recorder kan af. In het 'commandocentrum' klikken de laptops en is er druk verkeer. Alsof er nooit een zomerstop is geweest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant