De vrijwilligers van Groenbeheer Keldonk.
De vrijwilligers van Groenbeheer Keldonk.

'Niks mis mee!'

Column 1.481 keer gelezen

De gebruikelijke muggenzifters lieten weer van zich horen toen bekend gemaakt werd dat de Dorpsraad van Keldonk zorg ging dragen voor het groenonderhoud in de eigen kern. Dat 'het belachelijk is dat dit door vrijwilligers moet gebeuren en niet door de gemeente' en meer van dat soort bewoordingen. Allereerst: er móest niks. Ik stel me zo voor dat kritische ogen en jeukende groene vingers er de hoofdoorzaak van zijn dat Keldonk een overeenkomst tekende met de gemeente Meierijstad. Dat de achterliggende gedachte de al jarenlang durende ergernis vanwege oppervlakkig groenonderhoud door de gemeente is. In Keldonk moet men gedacht hebben: 'Dat kunnen wij zelf veel beter!' En ik beweer dat die 'kanaalgravers' volledig gelijk hebben.

Kijk, Meierijstad is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Niemand mag of kan verwachten dat al die vierkante kilometers even goed worden bijgehouden. En dat snappen ze in Keldonk. Dus sluiten ze een deal met de gemeente, met in het achterhoofd meerdere uitgangspunten:

Allereerst gaat het dorp er beter uit zien. Dat kijkt, wandelt en rijdt lekkerder rond. Bovendien zien mogelijk toekomstige inwoners dat Keldonk er qua groenonderhoud prima bijligt. Is altijd een pluspunt als je op zoek bent naar een nieuwe woonomgeving.
Ten tweede gaat er een club mensen aan de slag die daarmee even van de straat…eh…óp de straat is. De deelnemers kunnen dan lekker actief bezig zijn, socializen en tegelijkertijd een stuk sociale controle uitvoeren. Doen ze het alleen voor zichzelf? Natuurlijk niet! In de wat kleinere kernen (Boerdonk gaf al eerder aan groenere vingers te hebben dan de gemeente) is veel meer sprake van betrokkenheid bij de eigen leefomgeving. Het zou mooi zijn als dergelijke burgerparticipatie weer standaard in het rijtje van onze gezamenlijke 'plichten' zou komen te staan. Ook in de grotere kernen graag!
Ten derde wordt er geld verdiend met het werk dat eigenlijk door de gemeente zou moeten gebeuren. Geld dat ten goede komt aan de Dorpsraad en geïnvesteerd kan worden in andere voorzieningen in Keldonks openbaar gebied. Is toch prachtig!?

Natuurlijk zijn vrijwilligers goedkoper dan in te huren professionals, maar dat voornoemde azijnpissers het alleen maar hebben over een verkapte vorm van geldbesparing door de gemeente Meierijstad zegt iets over hun verzuring. Wat is er namelijk mis met werk waar alle partijen het over eens zijn en íedereen in alle opzichten beter van wordt? Ik zeg…"Niks!"…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant