De iXtruck.
De iXtruck.

Techniek op wielen

Onderwijs 594 keer gelezen

VEGHEL | ROC de Leijgraaf heeft er een opvallend leslokaal bij: de iXtruck. Dit is een speciale truck om mensen op locatie kennis te laten maken met de technologieën van de toekomst. Daarmee is de iXtruck een mobiel verlengstuk van het iXperium, een inspiratieruimte op het gebied van ICT, media en technologie in de Osse vestiging van De Leijgraaf.

Het iXperium is een plek waar mensen uit het onderwijs en bedrijfsleven zich kunnen professionaliseren op het gebied van blended learning, social media, onderwijsontwikkeling, innovatie en nieuwe technieken.
MBO-studenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën, zoals Virtual Reality, 3D-printers, programmeren en drones. Ze leren hoe technologie een rol speelt in toekomstige beroepen.

Leslokaal op wielen
"Dankzij de iXtruck kunnen studenten die technologieën voortaan overal ontdekken", vertelt Wendy van Deursen, Mediamentor en Nationaal MediaCoach bij De Leijgraaf. Ze vervolgt: "De iXtruck is een leslokaal op wielen. Met deze truck willen we, net als in het iXperium, de verbeelding van jongeren en docenten rond ICT, media en technologie tot leven brengen en ze hiermee laten leren, experimenteren en lesgeven. Veel studenten en docenten zijn nieuwsgierig naar wat er in ons iXperium te beleven is, maar voor sommigen is het te ver om naar de locatie in Oss te komen. Daarom hebben we de iXtruck bedacht: een mobiel verlengstuk van het iXperium."

Truck
De afgelopen maanden hebben studenten van verschillende opleidingen een 'gewone' truck omgebouwd tot de iXtruck. Wendy: "Verlichting, elektra, uitklaptafels, de vloer, de trap… alles in de truck is door onze studenten gebouwd en geïnstalleerd, inclusief de moderne apparatuur. Dat maakt de iXtruck natuurlijk extra bijzonder."

Trekpleister
Ook bedrijven en scholen in het voortgezet onderwijs kunnen gebruikmaken van de iXtruck en de bijbehorende programma's. Daarnaast kan de mobiele truck fungeren als trekpleister tijdens evenementen. Zo was het voertuig op zondag 2 september al te bewonderen tijdens de jaarlijkse braderie 'Effe Noar Geffe' in Geffen.Volgens Wendy viel de truck meteen in de smaak. "Veel jongeren en ouders met kinderen liepen nieuwsgierig voorbij en kwamen even een kijkje nemen en gingen zelf aan de slag."
Tijdens de braderie stonden oude ambachten centraal. "Onze moderne bus viel behoorlijk op tussen al die paarden en koetsen. Maar dat was precies onze bedoeling: met de iXtruck wilden we bezoekers van de braderie namelijk laten zien hoe die oude ambachten er in de toekomst uitzien", aldus Wendy.

Meer info op: www.leijgraaf.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant