Herdenking Eerde 17 september

Algemeen 558 keer gelezen

EERDE |  Honderden Amerikaanse parachutisten landden op zaterdag 17 september 1944 op het heidegebied tussen Schijndel, Sint-Oedenrode en Eerde. Na zware gevechten, die veel soldaten en burgers het leven kostten, was de vrede in onze hersteld. Sindsdien heeft die vrede in Nederland stand gehouden.

De strijd rond de Corridor was in enkele weken beslecht. Schijndel heeft langer op haar bevrijding moeten wachten. Deze periode in de geschiedenis heeft een enorme indruk achtergelaten, niet alleen bij degenen die het bewust hebben meegemaakt maar ook bij hen die de verhalen hebben gehoord van familie, dorpsgenoten of veteranen.

Het Airborne Comité Eerde nodigt iedereen in Meierijstad uit om op maandag 17 september aanwezig te zijn bij de herdenking van deze bevrijding. Genodigden en belangstellenden verzamelen op het kerkplein van waaruit men omstreeks 18.50 uur naar het Airborne monument aan de Zandvliet loopt. De leerlingen van de adoptieklas van de Petrus en Paulus basisschool gaan met vlaggen voorop in de stoet. Deze kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de herdenking, die om 19.00 uur begint.

De wijze waarop Eerde de bevrijding herdenkt spreekt veel mensen aan, niet alleen in Eerde maar ook ver daarbuiten. Dat komt mede doordat de ceremonie steeds verrassende, soms emotionele, momenten bevat. Dat zal ook deze keer niet anders zijn. Bij de herdenking worden ook nu weer buitenlandse gasten verwacht waaronder veteranen.

Na afloop is er bij de Eerdse Molen gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant