Afbeelding

74 jaar bevrijding in Meierijstad, ambassadeur Amerika komt naar Veghel

Algemeen 958 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad nodigt geïnteresseerden uit om aanwezig te zijn bij de herdenkingen in het kader van 74 jaar bevrijding. Op 17 september 1944 daalden in deze regio de eerste parachutes neer waarmee de bevrijding van onder andere Eerde, Veghel en Sint-Oedenrode in gang gezet werd.

74 jaar later worden deze gebeurtenissen op een drietal momenten herdacht. In Veghel is er op zondag 16 september om 10.00 uur een Gildemis in de Sint-Lambertuskerk. Bij mooi weer wordt na de mis een vendelhulde gehouden voor de kerk. Rond 11.15 uur volgt er een stille tocht naar het Airborne Monument aan de Kolonel Johnsonstraat. Bij het Airborne Monument houdt burgemeester Kees van Rooij een toespraak, worden kransen gelegd en een minuut stilte gehouden. Aan de herdenking wordt medewerking verleend door het Sint Barbara Gilde, Harmonie Frisselstein en basisschool de Bernadette. De herdenking wordt rond 12.00 uur afgesloten. Bijzonder is dat bij het volledige programma een twintigtal WOII-veteranen aanwezig is. Tijdens de kranslegging is de Amerikaanse ambassadeur, P. Hoekstra, aanwezig.

Engelse oorlogsgraven
In Sint-Oedenrode bezoekt de Vereniging van Airborne Vrienden op zondag 16 september een aantal plaatsen waar in 1944 de Amerikaanse 101th Airborne Division gevochten heeft. Om 13.00 uur is de Vereniging in Sint-Oedenrode. Er vindt een herdenking plaats bij het Monument to the Dutch aan de Corridor en vervolgens bij de Engelse oorlogsgraven op het Martinuskerkhof. Namens het college van Meierijstad houdt wethouder Coby van der Pas een toespraak. 

Stille tocht
Op maandag 17 september herdenkt het Airborne Comité Eerde de gebeurtenissen in en rondom Eerde. Om 18.50 uur vertrekt vanaf het Kerkplein een stille tocht naar het Airborne Monument aan het Zandvliet waar de herdenking en kranslegging plaats zal vinden. Ook bij deze herdenking zijn een aantal WOII-veteranen aanwezig. De leerlingen van basisschool Petrus en Paulus verlenen hun medewerking en namens het college is wethouder Menno Roozendaal aanwezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant