De groene steen Sasso Verde.
De groene steen Sasso Verde.

Iedereen is welkom bij Herdenking Stil Verdriet

Algemeen 663 keer gelezen

VEGHEL | Aan de Erpseweg in Veghel staat een steen, een groene steen; Sasso Verde. Daarbovenop twee handen, biddende handen. Een kleine heuvel. Een rustpunt voor mensen met de fiets onderweg. Een bordje vermeldt de gebeurtenissen van het midden van de vorige eeuw. Op zaterdag 22 september is er om 19.00 uur een plechtigheid.

Heftige herinneringen van de dagen dat de buurtschappen in deze omgeving in de frontlinie lagen van Operatie Market Garden. De handen verwijzen naar het Stil Verdriet dat hier is geleden. Het maakt indruk. Eens per jaar komen mensen hier bij elkaar. Leggen bloemen neer en vertellen verhalen van mensen die erbij waren. Ook dit jaar is er weer een bijeenkomst.

Plechtigheid
De plechtigheid is op zaterdag 22 september om 19.00 uur. Iedereen, betrokken of nieuwsgierig, is van harte welkom. Leon van Veghel, van buurtvereniging Drie H's; Ham, Havelt, Heuvel, opent de plechtigheid. Bernard Vissers van het comité Stil Verdriet vertelt een indrukwekkend verhaal over de familie van het Beukelaar tijdens de septemberdagen 1944. Er worden bloemen gelegd en in stilte herdacht. Na afloop kunnen mensen elkaar ontmoeten en bijpraten onder het genot van een kop koffie of thee.

Historische grond
De omgeving van de herdenkingsplaats ligt midden in de wijk Veghels Buiten. Een nieuwe wijk op historische grond. Ook deze nieuwe bewoners zijn van harte welkom om iets te proeven van de gebeurtenissen die zich hier een generatie geleden hebben afgespeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant