Koning Ben Hofhuis en adjudant Chris Tenda.
Koning Ben Hofhuis en adjudant Chris Tenda.

Ben Hofhuis nieuwe koning Sint Barbaragilde

Algemeen 931 keer gelezen

VEGHEL | Op kermiszondag veroverde gildebroeder Ben Hofhuis met het 83ste schot de 38ste koningstitel sinds de heroprichting van het Sint Barbaragilde in 1980. Normaal gesproken zijn er meer dan 150 schoten nodig om het laatste stukje van de houten vogel naar beneden te krijgen. Dit jaar gaf de vogel zich echter vrij snel gewonnen.

Chris Tenda werd als voorlaatste schutter de adjudant van de koning en zal hem gedurende zijn koningsjaar met raad en daad te hulp staan. Ben was tijdens zijn werkzame leven zilversmid en bij het gilde speelt hij bazuin. Vijf jaar geleden, in 2013, was Ben ook al eens voor een jaar koning.

Heilige mis
De dag begon ‘s morgens al vroeg met het ophalen van de ‘oude’ koning op het Bosven. In optocht werd hij naar de kerk begeleidt waar de heilige mis plaatsvond. Dit jaar waren er hier ook een twintigtal oud strijders aanwezig.  Het was ontroerend om te zien hoe ze tijdens het slotlied ‘We’ll meet again’ meezongen en zachtjes mee op en neer deinden. Na de dienst werd de eed van trouw vernieuwd aan de wereldlijke- en kerkelijke overheid. Dit gebeurde door een groet met het gildevaandel te brengen. Nadat drie vendeliers een vendelhulde hadden gebracht werd er bij het monument de bevrijding van Veghel herdacht.

Erewijn
Vervolgens werd in het gemeentehuis door de burgemeester en het college de erewijn aangeboden. Deze traditie stamt uit de middeleeuwen. Samen een glas wijn drinken gold toen bijvoorbeeld al als bezegeling van een contract. En hoge bezoekers in een stad of aan het hof kregen kannen vol erewijn geschonken. Tegenwoordig wordt het meer gezien als het versterken van de banden tussen de gemeente en het gilde.

Rituelen koningschieten
Het koningschieten is omgeven door eeuwenoude tradities en rituelen. Zo wast de nieuwe koning voor zijn installatie publiekelijk zijn handen. Dit oeroude gebruik stamt uit de veertiende eeuw. Het is gebruikelijk dat bij het aanvaarden van een hoge functie men zich in het publiek reinigde ten teken van het maken van een nieuw begin.

Na het omhangen van het koningsvest en de daarbij behorende koningsvogel mag de koning hand in hand met zijn echtgenoot over het gildevaandel schrijden. Waarbij de koning alleen over het vaandel mag lopen en zijn echtgenoot ernaast. Deze eer is verder alleen voorbehouden aan de koning van Nederland en de Paus. Hierna bracht de vaandrig een groet met het vaandel en de vendeliers, bazuinblazers en tambours brachten een feestelijke vendelhulde.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd waarna de koning in een kruiwagen naar huis werd gebracht. Deze traditie is nog niet zo oud en stamt uit de beginjaren na de heroprichting. Cor van Schie schoot zich toen tot gildekoning en als men de verhalen mocht geloven was er zo gefeest dat er een kruiwagen nodig was om de kersverse koning naar huis te brengen.

Begeleiden oude koning naar de kerk.
Reinigen van de handen.
Vendelhulde voor nieuwe koning.
Koningsvogel.
Schrijden over het gildevaandel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant