Harry, Jess en Rudy nemen afscheid tijdens de eerste avond van de Hofzittingen.
Harry, Jess en Rudy nemen afscheid tijdens de eerste avond van de Hofzittingen.

Prins Jess neemt afscheid: 'Het was intens, hectisch, gaaf en onvergetelijk'

Carnaval 1.186 keer gelezen

VEGHEL | Het is voor Jess Willemsen een bijzonder jaar geweest. Als Prins Jess d'n Urste ging hij voorop tijdens carnaval in Kuussegat. Op donderdag 8 november neemt hij afscheid tijdens de eerste avond van de Hofzittingen. De vijftigste Prins in de geschiedenis van de Veghelse carnavalsvereniging De Kuussegatters blikt terug op een bewogen jaar en licht een tipje van de sluier op omtrent de nieuwe Prins.

In de woonkamer van zijn huis is nog een glimp te zien van Jess' zijn tijd als prins. De prins vindt het jammer om afscheid te nemen, maar de mooie herinneringen blijven voor eeuwig in zijn geheugen gegrift. "Het was intens, hectisch, gaaf en onvergetelijk. Het is een van de belangrijkste en mooiste momenten van mijn leven. Ik vind het moeilijk om te omschrijven hoeveel het afgelopen jaar voor mij heeft betekend", vertelt Jess. Samen met zijn adjudanten Harry Guns en Rudy van den Elzen zwaaide hij de scepter in Veghel. De rol van de adjudanten mag niet worden onderschat. "Harry is, naast dat hij mijn zwager is, ook een goede vriend. Hij is niet iemand die graag op de voorgrond treedt, maar daar kwam hij nu niet onderuit. Harry heeft het fantastisch gedaan. Ja en dan heb je Rudy nog. Hij kent alle tradities en regels. Als je zo iemand er bij hebt dan kan het niet fout gaan. We hebben een fijne tijd gehad met zijn drieën. En eigenlijk met zijn zessen", refereert Jess naar de vrouwen van het trio. Hij vervolgt: "Ik ben mijn vrouw Monique (een echt Kuussineke red.) eeuwig dankbaar. Zonder haar was het me niet gelukt. Alle drie de dames konden het overigens heel goed met elkaar vinden. Ze hebben een prominente rol gespeeld", vindt Jess.

Spijt
Het prins zijn vergt veel tijd. Jess, zat vorig jaar midden in de start van een eigen bedrijf in dakbedekkingen, heeft echter nooit spijt gehad van zijn keuze. "Natuurlijk kost het veel tijd, maar dat heb ik nooit als vervelend ervaren. Samen met Monique heb ik een strakke planning gemaakt."

De carnavalsmis is altijd iets bijzonders. 

Hoogtepunten waren er genoeg. "Het bezoek aan de verzorgingstehuizen, de carnavalsmis in de Lambertuskerk, het carnaval vieren met de Zuidstampers en de Vrije Vogels en het feit dat mijn broertje Prins Carnaval was in Geldrop. Ze komen met een man of twintig naar mijn afscheid", somt Jess op. De optocht startte op carnavalszondag in de hevige regen. "Achteraf gezien was dat ook een hoogtepunt. Niet zozeer de regen, maar wel de opkomst. Die was namelijk groots. Ik ben niet wezen schuilen, zoiets kun je niet maken. De mensen willen de prins zien."
Het grootste hoogtepunt voor Jess is eigenlijk een moment geweest waar niemand bij was. "Het gevraagd worden. Wauw, dat was waanzinnig gaaf. Ik vind het de grootste eer uit mijn leven."

Coca-Cola Zero
Traditiegetrouw drinkt de Prins Carnaval overal een biertje mee. Toch was dat voor Jess heel anders. Prins Pils ging voor hem niet op. Hij beperkte zich deze carnaval tot Coca-Cola Zero. Jess begint te lachen: "In het begin leverde dat wat rare gezichten op ja, maar men was er snel aan gewend."
In de kerkdorpen keken ze het vreemdst op. Jess: "In Veghel wisten de meeste mensen het wel, maar buiten de Veghelse grenzen was het minder bekend. Uiteindelijk zagen ze de humor er wel van in. Op het eind van de avond werd ik vaak omhelst met de vraag of ik iedereen even naar huis kon brengen."

Nieuwe prins
Er zijn niet echt zaken die Jess met terugwerkende kracht anders had gedaan. Sterker nog, hij denkt daar niet over na. "Het was een once in a lifetime experience. Zo kijk ik erop terug." Dan schiet hem toch iets te binnen. "Het filmen van de Hofzittingen. Ik had het graag nog een keertje willen terugkijken. Naast het kopen van genoeg T-shirts (in verband met het vele zweten red.) en een maillot die niet te strak zit, heb ik dat ook als wijze raad meegegeven aan de nieuwe prins", glimlacht hij.

Specifieke tips voor zijn opvolger heeft hij dan ook niet. "Genieten, maar dat zegt elke Prins volgens mij", glimlacht hij. Dan serieus: "Na carnaval even een weekje op vakantie gaan. Je bent dan helemaal op. Monique en ik zijn meteen na carnaval naar de Dominicaanse Republiek gegaan. Dat hadden we echt even nodig."
Volgens Jess wordt de nieuwe Prins er eentje van formaat. De afscheidnemende Prins neemt altijd zitting in de Prinsenkeuzecommise en heeft dus invloed op de keuze. Jess wil niet teveel zeggen over het best bewaarde geheim van Veghel. "Ik ken hem persoonlijk. Hij heeft veel dikke maatjes en is hartstikke gezellig. Hier moeten jullie het voor nu mee doen", besluit Prins Jess d'n Urste.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant