Afbeelding
Foto: Ilyas Gün

Zwerfafvalaanpak met plastic flesjesbakken

Algemeen 562 keer gelezen

VEGHEL | De introductie van speciale plastic flesjesbakken markeert de start van de zwerfafvalaanpak 'Flesjes in de bak – zo doen we dat'. De zwerfafvalaanpak gaat in september van start in Meierijstad, Rotterdam-Noord, Heerenveen, Zaandam en wordt gecoördineerd door NederlandSchoon.

Het doel is om in 2020 de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te reduceren én daarnaast 90 procent van de kleine plastic flesjes te recyclen. Supermarkten, producenten, tankstations, horeca, groothandels, vastgoed- en afvalbedrijven steken in samenwerking met gemeenten, scholen en (sport)verenigingen de handen uit de mouwen. Elke locatie kent een eigen, passende zwerfafvalaanpak. Getest wordt welke elementen van de aanpak een positief resultaat opleveren om de inzet eind dit jaar verder uit te kunnen rollen door heel Nederland. Voor meer informatie zie nederlandschoon.nl.

Start in Meierijstad
De zwerfafvalaanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving binnen een straal van 100 meter rondom hun vestiging schoon én ze zamelen plastic flesjes in. Lokale campagnes met informatie en educatie ondersteunen de acties. Meierijstad is één van de vier locaties waar de aanpak van start gaat en waar op resultaat gemonitord wordt. Op schoonopdekaart.nl zijn alle opschoonactiviteiten de komende tijd te volgen. "Meierijstad heeft al jaren aandacht voor zwerfvuil, onder andere met de Landelijke Opschoondag en diverse educatieprogramma's op de basisscholen. Het mooie aan deze pilot is dat ook andere partijen uitgedaagd worden actief met deze problematiek bezig te zijn. Het is immers een verantwoordelijkheid van ons allemaal", aldus wethouder Harry van Rooijen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant