Meike Boertjes kanshebber om Beste Bibliothecaris van Nederland te worden.
Meike Boertjes kanshebber om Beste Bibliothecaris van Nederland te worden.
VIDEO

'Ik vind dat mensen nog meer van de bieb mogen verwachten'

Algemeen 1.162 keer gelezen

VEGHEL | Bibliotheekblad organiseert weer de verkiezing van de Beste Bibliothecaris van Nederland. Uit de voordrachten heeft de jury drie bibliothecarissen geselecteerd die gaan strijden om de titel. Meike Boertjes is een de kanshebbers. Ze werkt in Veghel voor de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

Meike neemt het op tegen Marjolein Hordijk van Bibliotheek Gelderland Zuid, en Jolanda Robben, werkzaam bij Biblionet Groningen en Bibliotheek Veendam. Na een stemperiode in oktober wordt in november bekendgemaakt wie zich de Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. In Veghel zijn ze maar wat blij met Meike. "Een jonge dynamische collega die oog heeft voor alle facetten van de bibliotheek", aldus collega Natasja de Groot. Zelf is Meike iets bescheidener. "Het is moeilijk om zoiets over jezelf te zeggen", zucht Meike.

Na een denkpauze, vervolgt ze: "Ik denk altijd in oplossingen en zie in alles een uitdaging." De bibliothecaris is verder een verbindende factor tussen de bieb en derden, zoals ONS Welzijn en de culturele instellingen. "We hoeven niet allemaal het wiel uit te vinden. Ik deel graag mijn kennis en ik vind het leuk als mijn projecten worden overgenomen. Waarom zou ik alles voor mezelf houden?", vraagt Meike zich hardop af. Maar ook andersom werkt het zo. Ze is niet bang om ideeën van andere bibliotheken te gebruiken. "Uiteindelijk werken we voor één bedrijf: De Bibliotheek." Met haar 29 is Meike een vreemde eend in de bijt. "De gemiddelde leeftijd in de bibliotheekwereld ligt rond de 55 jaar. Ik zie mijn leeftijd als pluspunt. Ik heb nog veertig jaar de tijd om mensen te inspireren."

Imago
Meike Boertjes is specialist volwassenen bij NOBB, vooral werkzaam in Veghel. Ze is onder andere coördinator van het Taalhuis, is verantwoordelijk voor de Dementheek, zet zich in voor Walk&Talk, is projectleider van KennisMakers en is onder andere betrokken bij TEDx Veghel, Festival Het VerhAal en Fabriek Magnifique. Verder is ze nog actief binnen het Jonge Bibliothecarissen Netwerk. Een flinke waslijst. "Ik heb het best druk, maar het is vooral erg leuk. De variatie is groot en dat maakt het uitdagend", legt Meike uit.

Meike: 'Ik heb het vermogen om mensen, jong en oud, te enthousiasmeren.'

Ze praat bevlogen over haar werk in de bibliotheek. De Beste Bibliothecaris moet geschikt zijn om in 2019 een jaar lang als ambassadeur van het bibliotheek vak te fungeren. Meike vindt dat ze daaraan voldoet: "Ik heb het vermogen om mensen, jong en oud, te enthousiasmeren. Ik hou echt van mijn werk en straal dat ook uit. Veel mensen weten niet wat de bieb allemaal te bieden heeft en het imago is een beetje oubollig. Ik wil de bieb ontzettend graag promoten en als de Beste Bibliothecaris van Nederland wordt mijn podium vergroot."

Grotere rol
Voor Meike is de bibliotheek onmisbaar in de maatschappij. "Iedereen is welkom voor betrouwbare informatie, om gratis de krant te lezen of om gebruik te maken van Wifi. Er zijn maar weinig plekken waar dat zonder verplichtingen kan." De bibliotheek is veel meer dan een plek waar men boeken kan lenen, al kan dat uiteraard nog steeds. "De bieb is er voor de community. Ik vind dat mensen nog meer van de bieb mogen verwachten. Kom langs en laat ons weten wat je zou willen. Deel je ideeën en je kennis. De bibliotheek mag best een grotere rol gaan spelen in Nederland en dus ook in Meierijstad", besluit Meike ambitieus.

De bieb is meer dan een plek waar je boeken kan lenen.

Stemmen
De stemperiode voor de verkiezing van beste bibliothecaris is van start gegaan op 1 oktober en loopt tot en met 31 oktober. Via Bibliotheekblad.nl kan er in deze periode gestemd worden op een van de drie genomineerden. Wie er uiteindelijk wint, bepalen de stemmende lezers van Bibliotheekblad en de vakjury tezamen. De winnaar wordt bekendgemaakt in november.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant