Afbeelding
Foto: Temmie van Uden

Personeel mede-eigenaar van ziekenhuis Bernhoven

Algemeen 1.987 keer gelezen

UDEN | Alle medewerkers van Bernhoven konden zich inschrijven voor een financiële participatie in het ziekenhuis. Zij ontvingen een obligatielening en konden ook zelf obligaties aankopen. 70 procent van het personeel heeft zich voor deze toelage ingeschreven. Medewerkers van het ziekenhuis in Uden hebben 250.000 euro op eigen initiatief geïnvesteerd in obligaties.

"Een mooie opbrengst in eigenaarschap", aldus Geert van den Enden, algemeen directeur van Bernhoven. "Zo vergroten wij de betrokkenheid van onze medewerkers en werken we samen duurzaam aan de toekomst van Bernhoven."
Met de gratificatie wilde Bernhoven haar medewerkers bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren. Vanuit het concept dokter in de lead dat hoort bij de ingezette koers, was er al financiële participatie door medisch specialisten. Door de gratificatie in de vorm van een obligatie te schenken is dit nu voor alle medewerkers mogelijk gemaakt.

Vervolg
Alle medewerkers ontvangen tot en met 2022 elk jaar het recht op een converteerbare obligatie van 100 euro. Naast de uitgifte van de gratificatie in obligaties is het ook mogelijk voor medewerkers en medisch specialisten om jaarlijks zelf obligaties aan te kopen, er moet dan minimaal 500 euro worden ingelegd. Jaarlijks keert Bernhoven vier procent rente uit aan de participanten.
Vanaf medio 2019 is het ook voor betrokkenen uit de regio die willen participeren mogelijk om een aandeel (nu nog in de vorm van een obligatie) te kopen. Bernhoven had het liefst meteen aandelen uitgegeven. De huidige wetgeving staat ziekenhuizen echter (nog) niet toe winst uit te keren. Daarom is er gekozen voor een obligatielening met het recht om obligaties om te zetten, oftewel te converteren, naar aandelen, zodra de wet is aangepast. Als de wetswijziging niet binnen tien jaar plaatsvindt, lost de lening af en krijgen deelnemers de hoofdsom uitbetaald. In de tussentijd wordt jaarlijks rente betaald. Als conversie wel plaatsvindt wordt het aandeel (afhankelijk van de winst) dividend uitgekeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant