Video-interventie om zorg te verbeteren

Algemeen 249 keer gelezen

VEGHEL | Dementie kan ingrijpende gevolgen hebben op het gebied van communicatie en gedrag. In het Alzheimercafé in het PieterBrueghelHuis in Veghel op dinsdag 16 oktober komt Henriëtte Houben van het Behandel- en Kenniscentrum van BrabantZorg uitleggen hoe Video Interventie bij Ouderen (VIO) in zo'n situatie uitkomst kan bieden.

Hoe komt het toch dat iemand met dementie onrustig, opstandig, agressief of juist passief wordt? Wordt die persoon niet begrepen en wil hij of zij iets zeggen? Als je dat weet, kun je er als zorgende beter op reageren. VIO is een methode die gebruik maakt van videobeelden en kan zowel thuis als in een zorginstelling worden ingezet. Consulenten van VIO nemen gedurende een bepaalde tijd videobeelden op van gewone dagelijkse situaties en gaan die samen met de betrokkenen bekijken. Door op afstand te kijken naar een situatie, zie je dingen gebeuren, die je niet ziet als je midden in die situatie zit. Vaak zie je dan patronen en snap je de logica van iemands reactie. De VIO-consulent kan vervolgens ideeën bespreken, die bijdragen aan een verbetering van de situatie.

Informatie
De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open, het programma begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, zowel voor mensen met dementie en hun naasten als voor professionele zorgende. Iedereen die iets met dementie heeft is van harte welkom. Niet alleen moeilijk voor de persoon met dementie, maar ook voor de mensen die voor hem of haar moeten zorgen. Locatie: PieterBrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant