Afbeelding

Hoe ga je om met een conflict? Drie tips

Zakelijk 722 keer gelezen

Conflicten, vaak lopen we ervoor weg. Met als gevolg dat ze onderhuids verder groeien en escaleren. Hoe ga je om met een conflict? Aan het woord is Bas Delleman, mediator en conflictcoach van BasculeGroep in Veghel. Hij geeft drie tips:

1. Luister naar de ander
Met aandacht en met het doel de ander te begrijpen. Vaak denken we dat we naar de ander luisteren, maar dikwijls is dat niet zo. We bedenken namelijk in de tussentijd wat we zullen gaan zeggen als de ander ophoudt met praten. Het effect daarvan is dat de ander zich niet gehoord en niet begrepen voelt, waardoor hij/zij geen reden voor toenadering ziet en het conflict onnodig verhardt. Probeer door te vragen met veel open vragen. Vat samen om te controleren of je de ander ook werkelijk begrijpt. Begrip hebben en accepteren dat er verschillen zijn betekent niet dat je jouw eigen zienswijze hebt opgegeven. Luisteren kan veel zeggen en er ontstaat eerder bereidheid om het conflict samen op te lossen.

2. Spreek je uit
Je eerste reactie op de situatie is vaak woede, frustratie, teleurstelling. Dat is geen handig moment om het conflict op te lossen. Het is van belang dat je duidelijk uitspreekt waar het voor jou om gaat. Vraag je af wat je nou zo boos maakt. Waar reageer je precies op, wat zit er achter? Niet mitsen en maren, maar vriendelijk én helder zeggen wat je denkt. Blijf daarbij gefocust op het echte probleem. Laat het conflict niet sudderen, maar weet ook wanneer het niet lukt en stop dan even. Tel tot tien of neem een pauze. Je zult merken dat je jouw gevoelens daarna beter onder woorden kunt brengen en onderbouwen.

3. Maak goede, heldere afspraken
Een probleem oplossen betekent idealiter dat beide partijen krijgen wat ze willen. Maar neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen deel en misschien afstand van een aantal wensen. Dat maakt het makkelijker om over te gaan van conflict naar onderhandelen, ofwel van win-verlies naar een win-win. Vaak gaat het aan het einde mis en horen de betrokkenen bij de afspraken vooral datgene wat zij willen horen. Check liever nog een keer of iedereen de afspraak heeft begrepen.

Van 15 tot en met 19 oktober is het De Week van de Mediation. BasculeGroep biedt jou een kijkje in de wereld van mediation en conflictmanagement met gratis spreekuren en activiteiten.

Voor meer informatie: www.bascule.eu/weekvandemediation of 0413-321755.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant