Afbeelding

Opschoonactie in Veghel: 'Het zijn vaak de anonieme plekken waar veel afval ligt'

Algemeen 989 keer gelezen

VEGHEL | Op de Dag van de Duurzaamheid trokken zo'n 25 vrijwilligers bewapend met prikkers en vuilniszakken door Veghel. Het doel? Veghel een stukje schoner maken. "Niet meer en niet minder", aldus Dorien Bosselaar, die namens NederlandSchoon verantwoordelijk is voor de gemeente Meierijstad. 

De grote opschoonactie door het centrum van Veghel begon woensdag rond 10.00 uur en duurde tot een uurtje of 12.00 uur. De Opschoonactie in Meierijstad is onderdeel van de brede zwerfafvalaanpak 'flesjes in de bak – zo doen we dat'. De aanpak is in september van start gegaan in Meierijstad, Rotterdam-Noord, Heerenveen, Zaandam en wordt gecoördineerd door NederlandSchoon.

De opruimdienst trok veel bekijks.

Meierijstad is een van de pilotgemeente voor een brede zwerfafvalaanpak. Dorien vertelt waarom ze in Veghel aan de slag zijn gegaan: "Je hebt met de Sligro en de Jumbo twee bedrijven die zich intensief bezighouden met het schoonhouden van Nederland. Daarnaast profileert Veghel zich als Foodstad. Daarom is het een mooie plek om te beginnen." 

Peuken
In het centrum komt de opruimdienst van vandaag voornamelijk sigarettenpeuken tegen. "In het Julianapark lagen vooral kleine plastic dingen en ook wat blikjes en flesjes. Het zijn vaak de anonieme plekken waar veel afval ligt. Ook al is er staat er een afvalbak dichtbij toch gooien mensen hun afval daar vaak op de grond." Volgens Dorien is het belangrijk dat iemand in ieder geval de mogelijkheid heeft om zijn spullen netjes weg te gooien. "Het begint met het op orde hebben van je voorzieningen. Het is voor mensen inderdaad een kleine moeite om alles netjes weg te gooien, maar dan moeten ze wel die mogelijkheid hebben. Veghel heeft dit overigens goed op orde", vindt ze. 

'In het Julianapark lagen vooral kleine plastic dingen en ook wat blikjes en flesjes'

Grote bek
Mensen aanspreken wanneer ze zwerfafval op de grond gooien, gebeurt af en toe. "Dat mag best wat vaker gebeuren, maar ik snap wel waarom mensen zoiets niet zo snel doen. Voordat je het weet krijg je een grote bek terug. Hetzelfde geldt voor handhavers. Het op de grond gooien van zwerfafval mag simpelweg niet. We mogen daar best wat kritischer op zijn", stelt Dorien terwijl iemand vlak naast haar een peuk op de grond laat vallen. Een vrijwilliger komt direct in actie. Dorien: "Je hebt altijd een groep die zich er niks van aantrekt, maar de meeste mensen zijn makkelijk te bereiken. NederlandSchoon spreekt Nederlanders bewust en onbewust aan op hun gedrag."

De vrijwilligers in actie. 

In Veghel zijn er in verhouding veel 'Zappers' (Zwerfafvalpakkers) actief laat Dorien weten. "Zij gaan vrijwillig op pad. Het zijn de ultieme supporters van schoon. Ik ben enorm blij met ze. Fantastisch om te zien wat deze Zappers allemaal doen om Veghel schoon te houden."

Extra afvalbakken
De zwerfafvalaanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er in Meierijstad onder andere extra afvalbakken. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving binnen een straal van 100 meter rondom hun vestiging schoon. Lokale campagnes met incentive programma's, informatie en educatie ondersteunen de acties. En ook opschoonacties in de buurt ontbreken niet. Op schoonopdekaart.nl kun je gebieden registreren die je schoon houdt. Iedereen die Meierijstad een stukje schoner en mooier wil maken kan meedoen. Registreren gaat via supportervanschoon.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Opschoonactie in Veghel vandaag was zeer geslaagd (Foto: Annemiek Kok).
De Opschoonactie in Veghel vandaag was zeer geslaagd (Foto: Annemiek Kok).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant