Veghel Centrum heeft te kampen met vee leegstand.
Veghel Centrum heeft te kampen met vee leegstand.

Veghel Centrum wordt stuk kleiner, Noordkade wordt verder doorontwikkeld

Algemeen 3.688 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens een inloopavond zijn woensdagavond de plannen voor de centrumvisie gepresenteerd. Meierijstad wil haar inwoners het beste van twee werelden bieden: een herkenbaar dorps karakter e´n een sterke economische motor met 'stadse' voorzieningen. In de plannen vormt deze kwaliteit van de gemeente het uitgangspunt. Het voorstel wordt in november aan het college en in december aan de raad voorgelegd ter instemming.

Door de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed scoort het centrum van Veghel momenteel een onvoldoende bij de bezoekers. "De oostzijde van het centrum is programmatisch sterk met publiekstrekkers en parkeervoorzieningen, terwijl de westzijde juist ruimtelijke kwaliteit biedt. Het onoverzichtelijke en naar binnen gekeerde centrale winkelgebied kent veel leegstand en diverse aanloopgebieden rekken het centrum op", staat in de nieuwe centrumvisie. Om het evenwicht te herstellen wil de gemeente het centrum terugbrengen naar een passende omvang voor het eigen dorp. Deze verkleining wordt niet 'zomaar' voorgeschreven. "Uitgaande van een herkenbare, toegankelijke en compacte basis wordt de nieuwe centrumstructuur in een zorgvuldig en integraal vervolgtraject met alle stakeholders afgemaakt. De centrumvisie vormt hier dus slechts de start van een vervolgproces", aldus de gemeente.

Noordkade
De centra van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel vormen ieder een lokaal en vertrouwd voorzieningencentrum, dicht bij de inwoners van het eigen dorp. "De Noordkade heeft potentie om uit te groeien tot een 'stedelijk' cultuurcluster met een functie voor de totale gemeente of zelfs de omliggende regio. Het bestaande tweepolenbeleid voor Veghel wordt hiermee doorbroken; het dorpscentrum keert terug naar de eigen basis, terwijl de Noordkade verder doorontwikkeld kan worden vanuit de bestaande kwaliteiten. De identiteit van Food en Cultuur wordt bewaakt om onnodige concurrentie met de dorpscentra te voorkomen", schrijft de gemeente Meierijstad.
Eind 2019 moet een plan van aanpak klaar zijn. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant