Afbeelding

Klaaggeluk

Column 1.123 keer gelezen

Vooraf wat feitelijkheden op een rijtje, achteraf de nodige verbazing:

Het aantal burn-outs groeit rap, vooral onder jonge mensen. De woningmarkt begint hopeloos vast te lopen. Zelfs met een vaste baan blijkt een grote groep werkenden onder de armoedegrens te leven. De kloof tussen arm en rijk wordt in rap tempo (vaak beleggenderwijs) groter. Minder bedeelden mogen die kloof graven. Té hoge werkdruk is in veel beroepen de meest gehoorde klacht. Nederlanders blijken volgens internationaal onderzoeksbureau Gallup van alle West-Europese landen het mínst betrokken bij hun werk. Terwijl dát nu juist tot betere prestaties leidt. En dan de eenzaamheid. Die neemt in onze samenleving hand over hand toe. Aanvankelijk onder ouderen, maar inmiddels is duidelijk geworden dat er misschien net zo veel aandacht nodig is voor eenzame jeugd. Er zijn al gemeenten en instanties die coaches gaan inzetten om de eenzamen te helpen. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar vrijwilligerswerk. Tot zover wat feiten.

Bijna lijnrecht tegenover bovenstaande 'zekerheden' staat ons geluksgevoel en de mate waarin we dat ervaren. De overgrote meerderheid (bijna 90 procent) van de volwassen Nederlanders zégt namelijk gelukkig te zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarderen bijna negen op de tien volwassenen het eigen geluk met een rapportcijfer 7 of hoger. De steekproef was uitgesmeerd over langere tijd waardoor tijdelijke 'dipjes' te verwaarlozen waren. Met name een goede gezondheid en sociale relaties werden genoemd als het ging om oorzaken die bijdragen aan dat geluksgevoel. Gezondheid begreep ik nog, bij 'sociale relaties' groeide mijn verwarring, maar sterkte een overtuiging.

Las in deze krant over de bekende Veghelaar Dick van Schie die meedoet aan 'Heel Veghel bakt' (woensdag 24 oktober). Waarom? Omdat er volgens Dick veel meer eenzaamheid heerst dan men denkt. Denk ik ook. Er samen iets van bakken is dan ook een mooi en goed uitgangspunt! Jongerenwerkers van 'Join us' organiseren bijeenkomsten voor jongeren die zich eenzaam voelen. Mooi initiatief, zeker mee doorgaan! Daarnaast gaan we vanaf nu allemaal 'gewoon' onze buren weer op de koffie vragen! Ga gevraagd/ongevraagd 'een bakkie dóen' bij aan huis gekluisterde bekenden/onbekenden! Hapje eten? Borreltje? Prima! Lekker samen kleppen over van alles en nog wat! Doe dat ook in wachtkamers of openbare ruimten! Laat begroetingen van tegemoet komende wandelaars niet over aan je hond! Maak op straat weer 'gewoon' praatjes met voorbijgangers en bepérk dat voorovergebogen mobieltjesgetuur! Of laten we eenzaamheid een standaard onderdeel worden van ons klaaggeluk?…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant