Het vrouwenteam van Blauw Geel.
Het vrouwenteam van Blauw Geel.

Twee vrouwenteams bij Blauw Geel: 'We maken progressie'

Sport 1.639 keer gelezen

VEGHEL | Het vrouwenvoetbal in Nederland is volgens gegevens van de KNVB de snelst groeiende tak binnen deze afdeling. Martine Prange, oud-voetbalster en hoogleraar filosofie is verbaasd dat vrouwen zo weinig aandacht krijgen bij de NOS en pleit voor meer vrouwen in sportprogramma's. Andere media beweren zelfs dat vrouwenvoetbal de snelst groeiende tak van de wereld is. Lees het verhaal van pioniers Manu en Tim, een Belg en een geboren Amerikaan die zich voor de senioren vrouwenkar hebben gespannen bij Blauw Geel'38.

Door: Peter Kuijpers.

Manu (Immanuel) en Tim (Timothy) zijn de trainers van het eerste vrouwen seniorenteam van Blauw Geel'38. Getraind wordt er op veld zeven en gevoetbald op zondag. Een mooi stel meiden met verschillende leeftijden variërend van 16 jaar tot 20 jaar. Tim is al langer actief en speelde in de tachtiger jaren afwisselend in het tweede en eerste team van Blauw Geel'38.
Tim: "Ik zou het zo niet meer weten, maar de laatste trainer die ik had was John Meijs en die rende lekker met ons mee naar Vorstenbosch en terug. Later ben ik lager gaan voetballen, maar kende veel blessures en dan is het snel over. De reden van mijn trainerschap zijn natuurlijk de kinderen. Body speelt in JO 15-2 en dochter Jade in het eerste vrouwenteam.''

Facebook
Hoe komt een Belg nou in Veghel terecht bij de plaatselijke voetbalclub. Manu: "Ik ben geboren in Antwerpen en ben militair. Ik zit als onderofficier bij de infanteristen in Leopoldsburg. Ik woon bij mijn vriendin hier in Veghel en mijn kinderen zijn daar ook met regelmaat. Ik zag de oproep van Lisbeth van Lankveld op Facebook. Ik heb haar gebeld en gevraagd of het iemand moest zijn met diploma's of iemand die heel enthousiast zou zijn om het te doen."
Daarna ging het balletje rollen. Manu vervolgt: "Ik kreeg toen als antwoord dat dit zeker iets voor mij zou zijn. Ik was hier niet onbekend omdat ik al in het dertiende team heb gespeeld en later nog bij de veteranen. Ik ben toen gestopt omdat ik te veel blessures kreeg en brak ook nog eens mijn sleutelbeen. Ik heb het goed naar mijn zin in Veghel en zag pas met het WK hoeveel Belgen er nog meer wonen met al die vlaggen die aan de gevels hingen."

Paspoort
Tim is van geboorte Amerikaan: "Ik ben daar geboren, dus Amerikaan. Ik heb ook lang een USA-paspoort gehad, maar sinds een paar jaar niet meer. Ik dacht wat moet ik er mee en dan moet je weer naar de ambassade om het te verlengen en ik heb het laten verlopen. Bovendien als ik met de kinderen naar mijn vader ga in de USA, mocht ik altijd meteen doorlopen en stonden mijn ex-vrouw en kinderen in die ellenlange rij voor de douane.''
Blauw Geel'38 was voor Manu geen onbekende. "Ik heb twee kinderen en met de oudste heb ik wel eens getraind hier. Die heeft ook hier gevoetbald. Nu hij gestopt is begint mijn meisje (6) hier te voetballen. Ze doet vol enthousiasme mee aan de open dagen van deze club."

Conditie
Met de huidige vrouwenteams heeft Blauw Geel'38 voor het eerst in de geschiedenis twee vrouwenteams in de competitie. Dat is volgens grote animator Marcel van Rijbroek nog nooit eerder voorgekomen. Trainen en beter worden is het doel wat de twee trainers nastreven.
Manu legt het uit: "Als je ziet de progressie die we gemaakt hebben dat is gewoon goed. Qua conditie en zeker ook via het spel en structuur." Tim knikt instemmend en is wellicht al met de gedachten bij zondag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant