Door de grote hoeveelheid leegstand scoort het centrum een onvoldoende bij de bezoekers.
Door de grote hoeveelheid leegstand scoort het centrum een onvoldoende bij de bezoekers.

'We staan aan de vooravond van Veghel Centrum 3.0'

Centrum 3.030 keer gelezen

VEGHEL | Om de negatieve spiraal te doorbreken moet het Veghelse centrum weer herkenbaar en relevant worden voor de lokale bezoekers en bewoners. Vorige week presenteerde de gemeente Meierijstad de nieuwe centrumvisie. "Veghel Centrum is nu echt te groot. Het centrum moet verkleind worden met zo'n 10.000 m2 winkeloppervlak. We staan aan de vooravond van Veghel Centrum 3.0", aldus Dirk Lammers, centrummanager Veghel. Een hele klus, maar hij heeft er zin in.

Door de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed scoort het centrum van Veghel momenteel een onvoldoende bij de bezoekers. Dirk legt uit hoe het centrum aantrekkelijk gemaakt moet worden. "Het dorpscentrum moet terug naar de basis. Het moet een compact en leuk centrum worden waarbij alle winkels bij elkaar zitten. Ik snap dat het in de huidige situatie niet prettig winkelen is. Je komt te veel leegstaande panden tegen. Dat nodigt absoluut niet uit." 10.000 m2 winkelruimte moet plaatsmaken voor wonen, werk, horeca en leisure.

Esther Leijten en Dirk Lammers vormen het centrummanagement van Veghel.

Volgens Dirk is verandering een must. "Ik wil iedereen uit de droom halen die denkt dat we op deze voet verder kunnen gaan. We moeten deze opgave met zijn alle realiseren." Daar zit meteen de crux. Hoe krijgt de centrummanager iedereen mee? Hij vervolgt: "Het begint bij besef. Dit plan moet worden uitgevoerd. Het is mooie uitdaging om alle partijen (ondernemers, pandeigenaren, gemeente, bewoners, Area) te enthousiasmeren. Ik hoop dat iedereen in Veghels belang wil denken. Je moet boven je eigen belang uitstijgen. Dit is iets groters. Uiteindelijk krijgen we er een levendig centrum voor terug. Een win-winsituatie", vindt Dirk.

Strijd
Hij ziet de centrumvisie als dé mogelijkheid om het goed te doen. "Veghel Centrum is nu een voorbeeld van hoe het vooral niet moet. Hoe gaaf is het als wij met zijn alle over een paar jaar een voorbeeld zijn van hoe het wel moet. Dat mensen zeggen: 'Hey, maar daar in Veghel hebben ze het goed voor elkaar'. Ik denk echt dat zoiets kan, maar dan moeten we er met zijn alle vol voor gaan. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Samen kunnen we deze strijd winnen, maar daar is wel lef en creativiteit voor nodig."

Molenstraat
De basis van het centrum moeten de Markt, Hoofdstraat en het Meijerijplein worden. Dat wil niet zeggen dat het centrummanagement bijvoorbeeld de Molenstraat links laat liggen. Dirk schudt zijn hoofd: "De Molenstraat is onze restaurantstraat. We willen de straat verder uitbouwen. Ze mogen zich ook wel wat meer profileren als restaurantstraat." Only for Men (zat in het oude pand van Jeroen van de Akker red.) sloot in september van dit jaar na amper twee jaar haar deuren. Een aderlating. "Ik zie daar niet zo snel een nieuwe winkel inkomen, maar waarom geen horecagelegenheid? Of drie kleine ondernemers met een binnenpleintje? Je moet in deze tijd creatief en onderscheidend zijn."

De troosteloze Meijerijgaarde.

Patio en Meijerijgaarde
De komende tijd moeten de plannen en ideeën concreet worden gemaakt. Pijnpunten als de Patio en de Meijerijgaarde moeten worden aangepakt. "Daar moet echt iets gebeuren. De detailhandel in de plint van het Stadhuisplein (Shoeby, Wibra etc.) valt nu buiten het centrum. Daar gebeurt het niet. Ik vind dat daar beter kantoorpanden passen of kleine ruimtes waar mensen hun ambacht beoefenen. Ik hoop dat de retailers bereid zijn om mee te bewegen." Het is niet alleen kommer en kwel. Volgens Dirk kent het centrum een aantal sterke punten. "De Aa, de Lambertuskerk en het Oude Raadhuis zijn eyecatchers die in het centrum liggen. De Hoofdstraat vind ik een prachtige winkelstraat. Daar zou een extra modezaak niet misstaan." De herinrichting van de Markt is door de meeste Veghelaren goed ontvangen. Dit stemt Dirk tot tevredenheid.

De detailhandel in de plint van het Stadhuisplein valt nu buiten het centrum.

Hoge huurprijzen
In Veghel is er veel ontevredenheid over de pandeigenaren in het centrum. Zij zouden exorbitant hoge huurprijzen vragen en zich niet bepaald flexibel opstellen. Uiteraard kent de centrummanager deze verhalen. "Ik ben het er alleen niet mee eens. Veel Veghelaren diskwalificeren hiermee een hoop pandeigenaren die wel mee denken en mee willen bewegen. Ik geef toe dat er een aantal pandjesbazen zijn die vrij stug zijn, maar wie weet krijgen we ze mee als de ideeën straks concreet zijn. Ik daag ze uit om het gesprek met ons aan te gaan."

De herinrichting van de Markt is door de meeste Veghelaren goed ontvangen.

Gesprekken voeren en mensen enthousiasmeren en overtuigen van de centrumvisie. Dirk komt de komende periode zijn tijd wel door. "Iedereen moet meedoen, anders gaan we dit never nooit realiseren. Ik wil Veghel mooier en beter maken. Het is een grote en complexe opdracht. We staan aan de vooravond van Veghel Centrum 3.0." Aan ambitie geen gebrek bij de nieuwe centrummanager. "Ik wil samen bouwen aan een mooi centrum voor de nieuwe generatie. We gaan het toekomstbestendig maken voor de komende 30 tot 40 jaar. De opgave is bovengemiddeld hoog, maar ik pak de handschoen op en ik hoop velen met mij."

Noordkade
De Noordkade heeft de afgelopen jaren een imposante metamorfose doorgemaakt. De gemeente vindt dat 'de Noordkade de potentie heeft om uit te groeien tot een stedelijk cultuurcluster met een functie voor de totale gemeente of zelfs de omliggende regio'. De gedachte om de Noordkade met het centrum te verbinden, wordt losgelaten. Het dorpscentrum keert terug naar de eigen basis, terwijl de Noordkade verder doorontwikkeld kan worden vanuit de bestaande kwaliteiten. De gemeente wil onnodige concurrentie met de dorpscentra in Meierijstad voorkomen. Dirk legt uit hoe hij dit voor zich ziet: "Het betreft alleen kleinschalige detailhandelsondernemingen die gericht zijn op de verkoop van food en cultuur die passen binnen het concept van de Proeffabriek. Er is bijvoorbeeld geen ruimte voor een extra supermarkt of non-food detailhandel. Het lijkt mij niet logisch dat met de opgave die er voor Veghel Centrum ligt, om dan op de Noordkade juist uitbreiding van retail activiteiten toe te staan."

Onrust omtrent de bloemenzaak op de Noordkade. 

Momenteel heerst er wat onrust omtrent de bloemenzaak op de Noordkade. "De gemeente moet hierin het initiatief nemen. Er moeten duidelijke regels komen. Tot hier en niet verder. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn", besluit Dirk. Eind 2019 moet een plan van aanpak klaar zijn. Binnen drie tot vijf jaar moeten er stappen zijn gemaakt. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant