Afbeelding
Foto: Ties van Dooren

Ónze burgemeester

Column 1.692 keer gelezen

Las in het Brabants Dagblad een beschouwend interview met drie 'eenjarige' burgemeesters. Hoe het hen een jaar na hun aanstelling verging, wat hun drijfveren waren en hoe ze hun positie zien en ervaren. Een relaxt verhaal dat zwáár gedomineerd werd door de bijbehorende foto's. Dat was vooral te wijten aan onze eigen burgervader, Kees van Rooij. Hij was namelijk één van die drie! In zo'n beetje alle opzichten de kleinste van het bestuurlijke trio, maar na zaterdag voor mij de grootste! Waarom? Ga ik uitleggen.

Foto's
Wie Tilburg regeert (Theo Weterings), zwaait de scepter over liefst 215.000 inwoners. Jack Mikkers kan zeggen dat hij de baas is van Brabants hoofdstad, (Den Bosch), met 153.000 inwoners ook nog aardig bepalend. Het Meierijstad van Kees van Rooij (en ons dus) valt daar met 'slechts' 80.000 inwoners behoorlijk bij in het niet. Dat is op de foto's echter absoluut niet terug te zien! Misschien is het u niet opgevallen, heeft u de foto's helemaal niet gezien of bent u geen abonnee van die krant. Raadpleeg een BD-abonnee en u begrijpt waar ik naar toe wil! Kees van Rooij's fotogeniekheid móet u raken! Mij hebben ze als nieuwbakken Meierijstedeling in ieder geval beroerd.

Ambtsketen
Je ziet Mikkers verbaasd door zijn kekke bril kijken, de penning van zijn ambtsketen wat vragend vasthouden, linkerhand op de buik. Weterings probeert zich een wat authentieke burgemeestershouding aan te meten, rechterhand losjes in de broekzak, linkerhand ook op de buik. Beide heren staan echter áchter Kees van Rooij! Die staat als een brutale snotaap vóór die 'grotere jongens', brede grijns op het gezicht, de armen nóg breder gespreid en je hóórt het bíjna uit zijn mond komen: "Tadaah!". Of "Kommaar, kommaar, kommaar, kommaar!"
Trots vervulde mijn hart. Zijn ambtsketting maakte het plaatje af. Waar die van Tilburg en Den Bosch logischerwijs historie vertegenwoordigen, is die van Meierijstad spiksplinternieuw. De eenvoudige driehoeken (Veghel, Sint-Oedenrode, Schijndel) met de punten naar buiten stralen gezonde agressie uit. Uit Van Rooij's houding spreekt dan ook: "Wie doet ons wat?" Hou ik wel van. Verder stralen de driehoeken zonnigheid uit. Hou ik ook van.

Grootgrondbezitters
Natuurlijk, Meierijstad is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant, en grootgrondbezitters hebben al sinds mensenheugenis aardig wat vingers in de Brabantse pap. Maar of dat de reden is van die ontwapenende, grenzeloos vertrouwen uitsprekende houding? Nee, hier stáát iemand! En dat is ónze burgemeester!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant