Afbeelding

75 jaar bevrijding wordt Meierijstad-breed gevierd

Algemeen 881 keer gelezen

VEGHEL | Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het 75-jarig bevrijdingsjaar zijn al volop begonnen. De eerste informatieavond werd onlangs drukbezocht. In 2019 moet de bevrijding groots en Meierijstad-breed worden gevierd.

De bevrijding van Noord-Brabant begon op 17 september 1944, volgend jaar 75 jaar geleden, in Meierijstad. "Ik ben onder de indruk van hoe de bevrijding dit jaar in Meierijstad is gevierd. We hebben in onze gemeente een aantal bijzondere gasten mogen verwelkomen (ambassadeurs van Israël en de Verenigde Staten en Curtis Scaparrotti, opperbevelhebber van de NAVO red.). Komend jaar gaan we dat nog grootser aanpakken. In het eerste kwartaal van 2019 volgt er een conceptprogramma", vertelt burgemeester Kees van Rooij.

'Meierijstadsausje'
De herdenkingsmaand september is nog maar net afgelopen toch hebben verschillende werkgroepen en comités al met elkaar om de tafel gezeten. De komende weken worden er meerdere gesprekken ingepland. Een logo (zie foto) is er al. De burgemeester vervolgt: "We koesteren wat er gedaan wordt en hebben afgesproken met al die comités dat ze daar vooral mee door moeten gaan. We willen kijken of we dit Meierijstad-breed kunnen trekken door er een Meierijstadsausje overheen te gieten. Zo krijgen de evenementen meer exposure en body. Het is overigens niet zo dat we de zaken overnemen. De gemeente faciliteert en verbindt."
Concrete voorbeelden van activiteiten die gemeente-breed worden weggezet zijn er nog niet. "Denk aan een bevrijdingsvuur dat van kern naar kern trekt. Men is creatief bezig met dit soort ideeën", stelt Van Rooij vast.

Basecamp
In 2019 komen er ook weer veteranen naar Meierijstad en er wordt een basecamp opgezet. De gemeente laat weten dat de locatie nog niet bekend is. Stichting Operatie Market Garden gaf eerder dit jaar aan druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor het 75-jarig jubileum. Ze willen, net als in 2014, een basecamp in Veghel opzetten.
In totaal heeft de gemeente Meierijstad 200.000 euro begroot voor het bevrijdingsjaar. "We gaan er iets groots van maken", besluit burgemeester van Rooij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant