Dré den Ouden is al jaren de drijvende kracht achter de slaapkamer van Piet en het Pietenburo.
Dré den Ouden is al jaren de drijvende kracht achter de slaapkamer van Piet en het Pietenburo.

'Wij zijn af en toe zelf ook net klein jong'

Algemeen 1.880 keer gelezen

VEGHEL | Al 25 jaar slaapt Zwarte Piet tijdens zijn verblijf in Veghel in een speciale slaapkamer op de Markt in Veghel. Voor veel kinderen een herkenningspunt tijdens en rondom het Sinterklaasfeest. Het Pietenburo van Dré den Ouden viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Hoog tijd voor een uitbreiding.

De Piet die dit jaar tijdelijk zijn intrek neemt in het speciale Pietenhuisje is Boekenpiet. Dré (67) legt uit: "Er hangt altijd een thema aan de slaapkamer van Piet. Dit jaar hebben we gekozen voor boeken, wel zo toepasselijk met de bibliotheek als buurman. Er komen heel veel boeken te liggen, zowel binnen als buiten."

Dré is nog even enthousiast en energiek als altijd. 

Naast de slaapkamer van Piet is het Pietenburo ook uitgegroeid tot een begrip in Veghel. Rond Sinterklaas trekken hordes kinderen naar Het Raadhuis op de Markt om van alles te doen, uiteraard samen met een hoop enthousiaste Pieten. Dit jaar is het Pietenburo weer terug te vinden op de Markt, maar er komt een extra locatie bij verklapt Dré. "Er komt een Pietenschool in de oude Pabo", zegt hij trots. "We gebruiken in eerste instantie drie lokalen, maar in de toekomst bestaat er de mogelijkheid om verder uit te breiden. We bouwen het rustig op." De school van de pieten ligt niet per toeval dicht bij het Veghelse centrum. "Er worden verschillende activiteiten buiten georganiseerd. Daarnaast kunnen bezoekers, via het centrum, van de ene naar de andere locatie wandelen."

Taaitaaiboom
Het team achter het Pietenburo en de slaapkamer van Piet bestaat uit twaalf enthousiastelingen met Dré als nestor. "Op beide locaties zijn straks zo'n 45 pieten op de been om de bezoekers te vermaken. Er is weer van alles te doen. In Het Raadhuis is er een rustruimte (snoezelruimte) voor kinderen die even moeten wennen aan al die pieten. Een plekje om te tekenen en schilderen met kunstpieten, er zijn schoorsteenpieten, er is een fotosessie met Pieten, er worden verhalen voorgelezen en kinderen mogen hun eigen snoepzakje vullen."

Het Pietenhuisje links. Het Pietenburo is terug te vinden naast de bibliotheek in Het Raadhuis.

In de Pietenschool is er onder andere een speelgoedfabriek, kan men zingen en dansen en in de gang stuiten bezoekers op verrassingen. "In de tuin van de Zusters onthullen we het goed bewaarde geheim van de groei van de taaitaaiboom. Bij redelijk weer kan er geproefd worden van deze bijzondere boom." Het Pietenburo en de Pietenschool bevinden zich op de begaande grond. "We hebben een speciale rolstoelvriendelijke en daardoor ook kinderwagenvriendelijke ingang. Bovendien is het een stuk veiliger." Voor één euro kan men op dezelfde dag beide locaties bezoeken.

Voor peuters, kleuters, scholen en speelzalen die het Pietenburo willen bezoeken met minder pieten en dus minder prikkels zijn speciale momenten ingericht. "Bijna alles zit al vol. Alleen op maandag 3 december is er nog plek", zegt Dré. Een select groepje pieten gaat langs bij de verschillende verzorgingstehuizen. Dré: "Het is voor sommige bewoners niet mogelijk om bij ons langs te komen. Dan gaan we toch gewoon die kant op?"

Kippenvel
Volgens de organisator zijn al deze veranderingen een logisch gevolg van de toenemende populariteit. "Na al die jaren slaat het nog steeds enorm aan. Het is zonder dat we er erg in hadden zo gegroeid. Als de kinderen zich vermaken en plezier hebben dan is het voor mij geslaagd. Dan sta ik met kippenvel te kijken." De 67-jarige Dré legt er nog net zoveel enthousiasme en energie in als tien jaar geleden. "Wij zijn af en toe zelf ook net klein jong, maar dat komt omdat het zo leuk is om te doen. Ik schei er voorlopig niet mee uit."

Zwarte Pietendiscussie
De Zwarte Pietendiscussie probeert Dré zoveel mogelijk te mijden. "Ik bemoei me er niet mee. Wij hebben al jaren zwarte en bruine pieten. Ik hou wel rekening met de muziek- en filmpjeskeuze. Een liedje waarin Sinterklaas als baas naar voren wordt geschoven die vermijd ik. Gouden sieraden of gekke accenten vind ik ook niet nodig", besluit hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dreé voor 'zijn' Pietenhuisje.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant