De tekst is ook geschreven door Bodil de la Parra.
De tekst is ook geschreven door Bodil de la Parra. Foto: Ben van Duin.
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Familieportret vol humor en prachtige verhalen

Kunst en cultuur 579 keer gelezen

VEGHEL | Het Verbrande Huis is een solovoorstelling van actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra, waarin ze haar bijzondere Surinaamse familie met humor en prachtige verhalen weer tot leven wekt. Het Verbrande Huis is op zaterdag 24 november om 20.30 uur te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen van De Blauwe Kei op CHV Noordkade. Kaarten kosten 16 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Bodil de la Parra komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader, filmmaker Pim de la Parra, opgroeide. Toen het familiehuis tot de grond toe was afgebrand besloot ze dat ze iets wilde doen met haar Surinaamse roots. Ze maakte er een voorstelling over en speelde deze op Oerol in de open lucht. Met groot succes. Nu is de voorstelling gemaakt voor het theater waardoor het nog intiemer is geworden. In de voorstelling keert ze in gedachte terug naar het familiehuis en vertelt ze over haar ongetrouwde tantes Gus en Pop en over haar norse opa de apotheker.
De la Parra heeft uitgebreid research gedaan voor Het Verbrande Huis en heeft zoveel boeiende verhalen gevonden dat het nog lastig was om keuzes te maken. "Het zijn verhalen geworden over de Nederlands-Surinaamse geschiedenis, verteld vanuit het perspectief van mijn familie".

"Mijn eerste herinnering aan Suriname is de overweldigende warmte en de geur van de tropen. Het leven is er anders, de mensen zijn anders, en tegelijkertijd hoor ik dat mensen altijd veel herkennen in mijn verhalen. Als het goed is overstijgen de anekdotes van mijn familie de privésfeer.
Daar maak ik theater voor, dat gaat mij echt aan het hart, verhalen vertellen die emotioneren en die verbondenheid van mensen laten zien". Ingrid van Engelshoven, Minister van Cultuur, bezocht de voorstelling en zei hierover: "Dank Bodil de la Parra voor de prachtige voorstelling Het Verbrande Huis. Het raakte me. Zo belangrijk en urgent dat deze verhalen verteld worden".
En het online theatermagazine Theaterparadijs schreef zelfs: "Gá, alstublieft, gá! Want zo'n prachtige voorstelling als deze, met zoveel kunde gespeeld, dat zie je niet elk seizoen.''

Veghelse Toneel Publieksprijs
Het Verbrande Huis is genomineerd. Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant