Vlisco, de geschiedenis van een specialist in African Prints

Algemeen 1.226 keer gelezen

VEGHEL | Op uitnodiging van het Katholiek Vrouwen Gilde St. Birgitta in Veghel verzorgt Frans van Rood een lezing. Hij was werkzaam bij Vlisco van 1980 tot 2010 met als verantwoordelijkheidsgebied Design en Development. De lezing is op donderdagmiddag 6 december in het Wijnu gebouw in Veghel en begint om 14.00 uur. Een introducé is tegen betaling van 5 euro welkom. Voor leden is de toegang gratis.

De sedert 1846 in Helmond gevestigde katoendrukkerij Vlisco heeft zich gespecialiseerd in de vervaardiging van prints voor de West- en Midden-Afrikaanse markt. Inmiddels beschikt het bedrijf over een indrukwekkende collectie van voor deze markten ontwikkelde dessins en bekleedt het de toppositie in de Afrikaanse mode.
In 1846 werd Pieter Fentener van Vlissingen compagnon van de heer Sutorius die een katoenververij in Helmond bestuurde. Gezamenlijk richtten zij een drukkerij in die produceerde voor de lokale markt maar spoedig ook export naar Nederlands-Indië realiseerde. Door verslechterende marktomstandigheden aldaar werd West-Afrika als nieuwe markt ontwikkeld.

Hoe is dit alles zo gekomen en wat vertellen al die kleurrijke dessins? Frans trekt tijdens de lezing trekt in vogelvlucht door de geschiedenis van het bedrijf en laat een aantal voorbeelden van haar producten zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant