Afbeelding

Minder subsidie Fabriek Magnifique, Kuussegatters krijgt volgend jaar subsidie

Algemeen 1.730 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad heeft de subsidies voor amateurkunst en cultuur geharmoniseerd. Fabriek Magnifique moet een klein beetje subsidie inleveren, terwijl carnavalsvereniging de Kuussegatters er ineens 3500 euro 'bijkrijgt'. "Het harmoniseren van subsidies is best een spannend proces. We hebben er de tijd voor genomen en blikken er positief op terug", aldus wethouder Menno Roozendaal.

Fabriek Magnifique moet het in 2020 doen met tweeduizend euro minder. Wethouder Menno Roozendaal spreekt van een 'hele kleine daling'. Kunstgroep de Compagnie krijgt 300 euro minder dan in 2017. Bij theatergezelschap Het Groote Hoofd, artistiek hart bestaande uit Jan en zijn zus Anny van Hoof, kan de vlag uit. Zij gaan van incidentele subsidie naar 15750 euro.
Het 1 Ander Festival in Schijndel gaat er de komende jaren flink op vooruit (6700 euro). Roozendaal legt uit waarom: "Zij krijgen de uitdaging mee om er een gratis festival van te maken. Wij vinden het belangrijk dat dit soort festivals voor iedereen toegankelijk zijn."

Flink bedrag
Goed nieuws is er voor de Veghelse carnavalsverenigingen. In Sint-Oedenrode en Schijndel kregen de carnavalsverenigingen, in tegenstelling tot Veghel, al subsidie. Dit wordt nu gelijkgetrokken. "In de voormalige gemeente Veghel hebben ze het altijd helemaal zelf gedaan. Daar komt nu verandering in. De Kuussegatters krijgen 3500 euro. De Uilen uit Erp 1000 euro en de andere verenigingen 500 euro", aldus wethouder Roozendaal. Stichting Papgat Sint-Oedenrode, Nijnsel, Boskant en Olland (1854 euro) en Stichting Karnaval Schijndel en Wijbosch (2683 euro) leveren daardoor een flink bedrag in.
Alle verenigingen hebben schriftelijk of in een gesprek kenbaar gemaakt in te stemmen met deze opzet. Belangrijke voorwaarde is dat men tijd krijgt de vermindering van subsidie op te kunnen vangen. De subsidie van de verenigingen wordt daarom in drie jaar teruggeschroefd.

Klap
De sinterklaasactiviteiten in Mariaheide krijgen komend jaar geen subsidie meer. Menno legt uit: "Deze activiteiten worden op school gehouden. Er is geen intocht. Wij vinden dat de school dit zelf moet organiseren. Als we het op één school subsidiëren dan moeten we dat overal doen."
De grote verschillen bij de harmonieën pakken vooral nadelig uit voor de harmonie in Schijndel. Zij halveren bijna. "We regelen dit met het overgangsrecht. Ze krijgen bijvoorbeeld vijf jaar de tijd. Zo wordt de klap verzacht en krijgen zij de kans om op zoek te gaan naar financiële alternatieven."

Nadere regels subsidies kunst en cultuur Meierijstad 2019-2022 zijn hier terug te lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant