De vrijwilligers en Wies Dragt (uiterst rechts) in de boekenwinkel aan de Hoofdstraat in Veghel.
De vrijwilligers en Wies Dragt (uiterst rechts) in de boekenwinkel aan de Hoofdstraat in Veghel.

Bookies bestaat vijf jaar: 'Ik weet niet of we over twee jaar nog bestaan'

Algemeen 1.909 keer gelezen

VEGHEL | Boekwinkel Bookies uit Veghel bestaat vijf jaar. Het is niet zomaar een boekenwinkel, maar tevens een stichting. Tweedehands boeken worden voor een klein bedrag verkocht en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel.

Wies Dragt, de oprichtster, wilde vijf jaar geleden iets voor het goede doel doen. De aanleiding was mede het overlijden van de 6-jarige Isa uit Erp aan de gevolgen van neuroblastoom. ''Ik wilde altijd al iets gaan doen in de verkoop en omdat ik zelf graag lees, kwam ik op het idee om een winkeltje in tweedehands boeken te beginnen. De gedachte was vrij simpel: de boekenkast van de mensen wordt leger, ik krijg ze, verkoop ze en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel. De meeste mensen lezen een boek toch maar één keer.''

Neuroblastoom
De eerste jaren werd de opbrengst van de verkoop gedoneerd aan kinderen met neuroblastoom die voor de levensreddende en hele dure behandeling alleen in Amerika konden worden behandeld. De bijdrage van Bookies was bedoeld voor de reis- en verblijfskosten van de familie. Elk half jaar werd 6000 euro gedoneerd aan een ander kindje. Gelukkig kunnen kinderen met deze ziekte tegenwoordig voor behandeling terecht in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Nieuwe goede doelen
Sindsdien worden door Wies en de vier vrijwilligers steeds uitgekeken naar nieuwe goede doelen waar aan kan worden bijgedragen. ''De eerste drie jaar liep het echt super goed. De laatste twee jaar is dit duidelijk minder geworden. Dit komt omdat er steeds minder winkelend publiek in het centrum van Veghel komt. Na vijf jaar zijn er zelfs nog mensen die niet eens weten waar wij zitten of zelfs dat we bestaan.''

Wies Dragt vindt één-op-één ondersteuning met persoonlijk contact erg belangrijk. 

Donaties
In de vijf jaar dat de boekenwinkel nu bestaat is in totaal al voor zo'n 52.500 euro aan boeken verkocht voor de diverse goede doelen. Het steeds maar vinden van nieuwe goede doelen blijft moeilijk, zeker door de komst van de Wet op de Privacy. Het beleid van Bookies is gericht op één-op-één ondersteuning met persoonlijk contact of in de vorm van tastbare dingen. Wies: "Bij het storten van een bijdrage aan bijvoorbeeld KiKa of UNICEF verdwijnt onze bijdrage, met alle respect, in de grote pot en weet je niet echt wat er mee gebeurt. Dit laatste geeft toch heel wat minder voldoening."

Toekomst
Zoals gezegd is Bookies erg afhankelijk van het winkelend publiek. Dit omdat ze in het centrum van Veghel zitten. Hoe de toekomst eruitziet, weet Wies nog niet zo heel goed. ''Ik weet niet of Bookies over twee jaar nog bestaat. We zitten zoveel middagen voor niks in de winkel. Op een gegeven moment haal je geen mooie bedragen meer binnen, wat heel jammer is. We hopen met de festiviteiten rondom ons vijfjarig bestaan weer wat meer bekendheid in Veghel en omstreken te krijgen en dat het winkelend publiek ons weet te vinden voor een mooi boek tegen een klein prijsje en met een mooie gedachte er achter", aldus Wies.

Meer info via Facebook.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant