Gerri, Natasja en Annelies van de organisatie genieten van een lekker stukje taart. Maar wat doet die Bingomolen daar...?
Gerri, Natasja en Annelies van de organisatie genieten van een lekker stukje taart. Maar wat doet die Bingomolen daar...?

Vijfde editie Veghelse Quiz wordt spektakelstuk: 'Tas met opdrachten krijg je niet zomaar mee'

Algemeen 1.663 keer gelezen

VEGHEL | Vanaf minuut één kiest Natasja de Groot haar woorden uiterst nauwkeurig. De reden? Het gaat over de Veghelse Quiz. De drijvende kracht achter de dorpsquiz wil natuurlijk zo min mogelijk prijsgeven. De vijfde editie van de Veghelse Quiz, een van de grootste eendaagse evenementen van het dorp, barst op vrijdag 14 december los.

Er doen in totaal 120 team mee. De inschrijving is eigenlijk dicht. "Klopt, maar wij zijn de moeilijkste niet", zegt Natasja terwijl ze een klein hapje neemt van haar MonChoutaart. "Een taart doet wonderen", zegt ze met een dikke knipoog. De quiz start om 19.00 uur. De deelnemers worden om 18.45 uur verwacht in de Veghelse bibliotheek. Anders dan andere jaren krijgen ze de tas met opdrachten niet zomaar mee. Natasja legt uit: "Er mag maar één iemand naar binnen. Daar moet hij of zij eerst een puzzel oplossen, want pas daarna krijgen ze het opdrachtenboekje mee naar huis. Het is dus wijsheid om iemand te sturen die affiniteit met puzzelen heeft."

Gerri, Natasja en Annelies van de organisatie genieten van een lekker stukje taart. Maar wat doet die Bingomolen daar...?

De quiz bestaat weer uit opdrachten die je thuis maakt, op locatie of waarvoor deelnemers het Veghelse in moeten. Een auto is niet nodig. "Al is nuchter blijven voor de buitenopdrachten wel een pré. Alle afstanden kunnen per fiets worden afgelegd", vertelt Natasja.

Makkelijker
Nieuwe categorieën of grote veranderingen in de opzet van de quiz zijn er volgens de organisatie niet. Het is weer een combinatie van algemene vragen, vragen over Veghel en (buiten)opdrachten. "De muziekvragen komen weer terug, maar ik beloof dat ze iets makkelijker zijn dan vorig jaar." Volgens Natasja is de quiz sowieso een stuk makkelijker. Ze vervolgt: "Ook qua tijd mag je niet in de problemen komen. Alles, met de nadruk op alles, moet voor 23.00 uur zijn ingeleverd." Wel nieuw is de speciale kinderquiz. Mariska Smits legt uit: "Die hebben we gemaakt omdat veel teams ook kinderen hebben. Zij kunnen zich vermaken met opzoekvragen en breinbrekers op maat. De punten van de jeugdquiz tellen niet mee voor de einduitslag van het team, maar de kinderen kunnen zelf wel iets winnen."

Het quizteam. Van links naar rechts: Annelies, Gerri, Natasja, Mariska, Ellen, Patricia. Meike, Amira en Lotte ontbreken op de foto.

Sneeuw
De grootste stress voor de organisatie, het bedenken van de vragen, is voorbij. "Maandag 10 december worden de boekjes uitgeprint. Dan kunnen we echt niet meer terug. Als dat allemaal goed verloopt dan keert bij mij de gemoedsrust weer enigszins terug", glimlacht Natasja. Vorig jaar viel er, toen de quiz goed en wel was begonnen, een dik pak sneeuw. Natasja begint heftig met haar hoofd te schudden. "Nee, dat gaan we dit jaar niet nog een keertje doen. Het blijft gewoon droog." Of de weergoden een boodschap hebben aan deze smeekbede? Op 14 december weten we meer.

Jokers
Vanaf dinsdagavond hangen er verspreid door het Veghelse centrum een aantal posters. Natasja: "Daar gaan we natuurlijk wat mee doen. Misschien is dit wel de thuisopdracht van dit jaar. Ze kunnen er in ieder geval vast over nadenken." Ze roept deelnemers verder op om zondag 9 december een bezoekje te brengen aan de bibliotheek (ze zijn tussen 13.00 uur en 16.00 uur geopend, geef je ogen de kost red.). "De jokers zijn vanaf dan ook te vinden in Veghel. Er liggen er 52 verstopt. Elk team kan één joker inzetten op één vraag. Ze kunnen zo extra punten verdienen."

Ondertussen steekt collega Annelies haar hoofd door de deuropening. Ze lacht. Natasja lacht terug. De verslaggever van dienst is ongetwijfeld een paar keer voor de gek gehouden. Vrijdag 14 december weten de Veghelaren precies wat ze te wachten staan. "Tot die tijd is het wijs om je oren en ogen open te houden. In het centrum, de bieb en de Stadskrant Veghel; overal zijn bruikbare tips terug te vinden."

Afbeelding
Gerri, Natasja en Annelies genieten van een lekker stukje taart.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant