Afbeelding

Raadzaa(l)m

Column 1.441 keer gelezen

Had niet verwacht dat mijn vorige verhaaltje (Sloop of Hoop) zóveel tongen los zou maken. Daarin stonden twee unieke monumenten centraal waarvan er eentje prachtig gerestaureerd is en het andere in deplorabele toestand verkeert. Ik verklaarde aangenaam verrast te zijn door de staat van spoorwachtershuisje 15 waarvoor momenteel een passende bestemming wordt gezocht. Tegelijkertijd maakte ik me echter grote zorgen over de toekomst van de Congregatiekapel, schuin achter de Lambertuskerk. Tót afgelopen zaterdag! Mijn verontrusting was in één klap over! Dankzij publicaties van de gemeente Meierijstad! Die maakte bekend dat het college van b en w zich uitgedaagd voelde in haar zoektocht naar een locatie voor een nieuwe raadzaal.

Tadááh!! Ik dacht gelijk aan die congregatiekapel natuurlijk! Hoe groot wil je je uitdaging hebben? Fantastische locatie! Lekker centraal! Weliswaar niet direct náást het huidige gemeentehuis, maar verder? En dan die historie! Van de hand van architect Cuypers, die ook de Lambertuskerk tekende! De kapel, die te boek staat als Rijksmonument nummer 521265, is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van algemeen belang, van cultuurhistorisch belang, heeft architectuur-historische waarde en ensemblewaarde. Dat laatste omdat het in het centrum van Veghel één groep vormt met pastorie, klooster, kerk en kerkhof.

Las in die uitdagingsberichten wel iets over Rooise locaties (Mariëndael, Dommeltoren, Heemkundehuis) die de gemeente op het oog zou hebben. Ook werd de lege plek genoemd die de Blauwe Kei na sloop gaat achterlaten. Ik denk dat ze daar bij de gemeente stiekem al hun begerige oog op hebben laten vallen.
Dat zou echter nieuwbouw betekenen! Wat nou uitdaging?! Voorkom sterk riekende prestige-luchtjes! Ze schijnen bijvoorbeeld gele hesjes aan te trekken.

Nee gemeente, kijk naar bestaande gebouwen! En wanneer jullie een dergelijke uitdaging aandurven, pleit ik voor die Congregatiekapel!
Hoe inspirerend moet het zijn om in zó'n gebouw te mogen vergaderen en beslissen? Daar waar bijna honderddertig jaar lang gebeden en gepraat is in hogere sferen, onder een gezegend gesternte, móet het goed beraadslagen zijn! En dan het uiterlijk! Met wat fantasie zie je er de Haagse Ridderzaal in. Kijk en vergelijk. Wordt dat centrum-ensemble helemaal een toeristische trekker van jewelste!

Ik denk dus dat we er uit zijn! Stop geen onnodig onderzoeksgeld meer in andere opties! Leg contact met de huidige eigenaar (Islamitische Stichting Nederland-Hollanda Diyanet Vakfi), onderhandel over de staat van onderhoud, sla uitdagende spijkers met koppen en geef Meierijstadse politici een inspirerend podium. Díe uitdaging lijkt me raadzaa(l)m!..

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant