Voor VMK-voorzitter Albert Dominicus (rechts) komt een einde aan een bijzonder tijdperk.
Voor VMK-voorzitter Albert Dominicus (rechts) komt een einde aan een bijzonder tijdperk. Foto: Ad van de Graaf

'MKB Veghel heeft smoel gekregen'

Zakelijk 1.490 keer gelezen

Met een overweldigende meerderheid stemden de leden van VMK en CVO afgelopen maand vóór de voorgenomen fusie. Vanaf 1 januari gaan de beide ondernemersverenigingen op in: Ondernemend Veghel. Voor VMK-voorzitter Albert Dominicus komt daarmee een einde aan een bijzonder tijdperk.

Eigenlijk had Albert de voorzittershamer al eerder in willen leveren. "Dan had ik me kunnen houden aan de regel die ik zelf heb ingevoerd, die bepaalt dat een voorzitter maximaal twee termijnen van drie jaar aan kan blijven. Ik heb de functie nu acht jaar vervuld. Met heel veel plezier, maar het is goed zo."

Integratie in POM
De verklaring voor zijn lange voorzittersperiode schuilt in het oprichten van POM, Platform Ondernemend Meierijstad. "Daarin zijn de ondernemersverenigingen uit alle kernen ondergebracht", vertelt Albert. "In 2016 hebben we een intentieverklaring voor de oprichting van POM getekend. Zelf zou ik begin 2017 aftreden als VMK-voorzitter, maar dat moment was verre van ideaal. We besloten dat ik ook de integratie nog zou begeleiden."

Meer zichtbaarheid
Zo geschiedde. Afgelopen 14 november stemden de VMK-leden voor de fusie en een week later volgden de CVO'ers. Voorzitter van Ondernemend Veghel wordt CVO-voorman Maddy Goossens. Voor Albert zit de taak erop. "Het was een heel mooie periode, waar ik met heel veel plezier op terugkijk. We hebben veel bereikt, teveel om op te noemen eigenlijk. Het belangrijkste is misschien wel dat we onze club smoel hebben gegeven. Acht jaar geleden was het VMK toch vooral het kleine broertje van het CVO. Ook letterlijk: we vergaderden in de kelder van De Blauwe Kei, in een ruimte waar geen sprankje daglicht binnenkwam. Dat was een van de eerste dingen die we hebben veranderd: we zijn de vergaderingen bij onze leden gaan houden. Het was de eerste stap richting meer zichtbaarheid."

MKB-vriendelijkste
Ook de introductie van een ledendag, nauwere banden met het College van Burgmeester en Wethouders, de bemiddelende rol in de POM-oprichting en nog talloze andere activiteiten hebben bijgedragen aan het VMK-imago. "Met als een van de hoogtepunten de uitverkiezing tot MKB-vriendelijkste gemeente in 2016", aldus Albert. "Daar ben ik nog steeds enorm trots op. Eén van onze motto's was altijd: niet meehuilen met de wolven in het bos, maar actief werken aan samenhang en groei. Dat hebben we gedaan."

Economische motor
Albert spreekt met passie over ondernemen en over zijn collega-ondernemers. Net als over Veghel én Meierijstad. "Ik geloof in grootschaligheid en was groot voorstander van samenvoeging met Schijndel en Sint-Oedenrode. Maar we hoeven echt niet in alles als één gemeente naar buiten te treden. Mars blijft voor altijd verbonden met Veghel, zoals Van den Bosch bij Erp hoort, Bolsius bij Schijndel en Ahrend bij Sint-Oedenrode. Als Máxima op bezoek komt om 100 jaar Noordkade te vieren, is ze niet te gast in Meierijstad, maar in Veghel. Tegelijk geloof ik even heilig in de bedrijvigheid in álle kernen, ook in de kleinere. Met z'n allen zijn we een heel mooie economische motor."

Bestuurshamer
In zijn directeurskamer bij Adagium heeft Albert de VMK-voorzittershamer liggen. Lachend: "Nooit gebruikt! Ik kreeg hem acht jaar geleden, toen we nog echt van achter een bestuurstafel vergaderden. Die tijd ligt vér achter ons, er is veel veranderd. Ik geef je een voorbeeld: toen we vorig jaar het 25-jarig bestaan van het VMK vierden, op een snikhete zomerdag, zag je het verschil in generaties. De zestig- en begin-zeventigjarige leden liepen allemaal in pak. De veertigers en begin-vijftigers waren 'business-casual' gekleed en de jongste ondernemers verschenen in een blouseje of polo, korte broek en vaak zelfs op slippers. Dat is het verschil met vroeger, daarom is het zo goed dat een voorzitter om de zoveel jaar plaats maakt voor vernieuwing, nieuwe ideeën en inzichten. Niet dat ik me oud voel, ik heb nog méér dan genoeg energie, maar het is wél het perfecte natuurlijke moment. De overige vier VMK-bestuursleden worden nu bestuurslid bij Ondernemend Veghel, dat een heel mooie, actieve organisatie is. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst. En mijn bestuurshamer? Die hoef ik écht niet over te dragen. Die kan naar het museum."

POM
Samenwerkingsverband POM (goed voor 900 bedrijven en zo'n 27.000 werknemers) heeft als voornaamste doel om een goed, toekomstgericht ondernemersklimaat te scheppen en te bewaken voor haar leden, verenigd in de lokale ondernemersverenigingen. Die economische visie is geconcretiseerd in 12 speerpunten, zoals bereikbaarheid, veiligheid, werkgelegenheid en onderwijs, vestigingsklimaat en samenwerking.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant