Afbeelding
FOTO'S + VIDEO'S

Veghel in ban van dorpsquiz: 'Weet je wel wat je allemaal teweegbrengt!?'

Algemeen 2.423 keer gelezen

VEGHEL | De start van de Veghelse Quiz zorgde vrijdag rond de klok van 18.45 weer voor gezonde nervositeit. Terwijl de gangen van de bibliotheek al ver voor die tijd gevuld waren, ging de deur maar voor één speler per team open. De beruchte tas waarin de opdrachten zitten, werd pas overhandigd nadat er een puzzel was opgelost. Sommige deelnemers gingen als een speer, andere verlieten gedesillusioneerd de Veghelse bibliotheek. "Alles moet voor 23.00 uur zijn ingeleverd", riep Natasja de Groot ze nog na.

De Veghelse Quiz is uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse evenementen van het dorp. Iets wat vrijdag nogmaals werd onderstreept. Er doen in totaal 119 teams mee aan deze vijfde editie. Volgens Natasja, de motor achter de organisatie, is de quiz makkelijker dan vorig jaar. De quiz begon echter voor ieder team met een echte breinbreker. "Met kleine blokjes moest je een kubus vormen. Niet heel eenvoudig", gaf Natasja meteen toe. Ze vervolgt: "Onze huismeester speelde vijf liedjes. Dat was ook weer een antwoord op één van de vragen."

'Prestigieuze strijd'
De afgelopen dagen ging de quiz met de dag meer leven. In het centrum waren zes posters te vinden waarop de dames van de bibliotheek verschillende poses aannamen. Op verschillende locaties doken jokers op, de organisatie ging op de foto met een bingomolentje (de bingo is online te volgen via de Facebookpagina van de bibliotheek) en in de Stadskrant Veghel verschenen een tweetal hints.

Natasja begint te lachen: "Geweldig om te zien hoe enthousiast en gestrest mensen raken. Het is voor veel teams echt een prestigieuze strijd geworden. Toen ik mijn dochter van de week naar school bracht, kwamen er verschillende ouders op me afgestormd: 'Weet je wel wat je allemaal teweegbrengt met je quiz!?' En Annelies wilde ze ontvoeren in ruil voor twaalf jokers."

Vogelhuisje
De quiz draait inmiddels op volle toeren. Op de ijsbaan schaatst een kerstman eindeloos zijn rondjes. Hij wordt bestookt met ja-nee vragen. De teams moeten raden wie deze BV'er (Bekende Veghelaar) is.

De wethouder heeft er zin in.

In menig schuur is een zaag hoorbaar of het getik van een hamer. Elk team moet van hout een vogelhuisje (mét daarop het teamnummer!) knutselen. Wat moet je in hemelsnaam met meer dan honderd vogelhuisjes. Natasja legt uit: "Er is nog geen concreet plan, maar ik heb contact met een boswachter. Samen gaan we kijken of we er iets mee kunnen. Ik controleer overigens wel of de huisjes goed in elkaar zitten." 

Vlaggetjes
Ook moet er contact worden gezocht met een ander team(s). Natasja: "Elk team heeft twee halve vlaggetjes in de tas zitten die niet bij elkaar passen. Het is de kunst om, door te ruilen met een ander team, een kloppende vlag te maken. Er zijn in totaal acht verschillende versies in omloop."
Op de teamfoto moet een jaar worden uitgebeeld. Hoe? Dat mogen de deelnemers zelf bepalen. 

Vijf
In een veel vroeger stadium vertelde Natasja dat het getal vijf een belangrijke rol ging spelen. "Als je een vraag niet weet dan kun je altijd nog een antwoord verzinnen met een vijf of vijftal. Wie weet klopt het."

De kinderquiz levert geen extra punten op. "We hebben wel prijzen voor welk kinderteam deze quiz het beste maakt. De opdrachten mogen worden ingeleverd onder hetzelfde teamnummer als papa of mama. Net als de feestelijke teamfoto."

Voorzichtig
Sommige teams zochten hun toevlucht in een naburige horecazaak of racete direct naar huis. Natasja drukte iedereen nog één ding op het hart. "Wees alsjeblieft voorzichtig. Natuurlijk is het een wedstrijd, maar het moet wel leuk blijven."

De feestelijke uitslagenavond staat gepland op 26 januari Dan wordt bekend of Veghels Import haar titel weet te prolongeren. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant