De Beemd in Veghel.
De Beemd in Veghel.

Meierijstad start 'unieke' zwemlessen voor kinderen

Sport 2.199 keer gelezen

VEGHEL | Niet alle kinderen kunnen leren zwemmen tijdens de reguliere zwemlessen. Speciaal voor hen zijn er, vanaf januari 2019 in de zwembaden van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, aangepaste zwemlessen. Deze lessen zijn speciaal voor kinderen vanaf 5 jaar, die niet goed tot hun recht komen in een reguliere groep van 10 kinderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met een concentratie- of gedragsproblematiek of fysieke en/of motorische problemen.

De aangepaste zwemlessen zijn bedoeld voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Ervaren, gediplomeerde zwemonderwijzers leren de kinderen op een speelse, rustige wijze om zich zelfredzaam te maken in het water. Het uiteindelijke doel is om te leren zwemmen en zo mogelijk een diploma te halen. Dat gebeurt in kleine groepjes, zodat de kinderen veel persoonlijke aandacht krijgen.
Het project heet Uniek Zwemmen. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, kan sporten en bewegen. Dat geldt ook voor het zwemmen. We hebben voor ieder kind in Meierijstad, dat extra aandacht en ondersteuning behoeft vanwege bijvoorbeeld een concentratieprobleem, motorische beperking of gedragsproblematiek, een zwemaanbod gerealiseerd. Het Uniek Zwemmen wordt in alle drie de zwembaden in de gemeente aangeboden", vertelt Wethouder Coby van der Pas.

Kleine groepen
Kinderen vanaf vijf jaar komen in aanmerking voor de speciale zwemlessen. De zwemles wordt ondersteund door de fysiotherapeuten, het centrum voor jeugd en gezin, onze sportcoaches en de lokale zwemverenigingen. Van der Pas legt uit wat dit project volgens haar zo uniek maakt. "Er wordt gezwommen in kleine groepen. Zodoende kunnen we ook echt die individuele en intensieve begeleiding bieden. De lessen duren een half uurtje en worden gegeven op een moment dat het rustig is in het zwembad."

Regels
De ouders betalen een basisbijdrage van 771.50 euro per kind. Mogelijk zijn hier bijdragen uit zorgbudgetten voor beschikbaar. Het team kijkt mee naar de mogelijkheden, helpt de ouders wegwijs te maken en helpt, indien gewenst, mee met het invullen van de aanvraag voor een vergoeding. "Ik ben erg blij met dit unieke zwemaanbod. Ik hoop dat ouders en kinderen zich aangesproken voelen, zodat we dit Meierijstad-breed kunnen lanceren", aldus de wethouder.

Aanvraag
Vanaf 12 december kan op www.meierijstad.nl/form/aanmelden-uniek-zwemmen een aanvraag voor een intakegesprek worden ingevuld. Binnen één week na ontvangst van het aanmeldingsformulier neemt de zwemconsulent contact op om de aanvraag te bespreken. Voor vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Monique Versluis via: mversluis@meierijstad.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant