Afbeelding

Code-geelkerst

Column 1.487 keer gelezen

Opnieuw geen witte kerst (beide dagen grotendeels wit) dit jaar. 1981, 2009 en 2010 waren de laatste drie. Tijdens het opzoeken van die gegevens kwam ik surfenderwijs uit bij de kleuren die het KNMI in Nederland gebruikt voor weerswaarschuwingen. Er was tenslotte weer een beetje sneeuw gevallen en dan is het snel crisis in ons landje. Bij code geel las ik onder meer het volgende: 'Wees alert! Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten. De zekerheid is minstens 60 procent'.


Ineens viel me op hoeveel raakvlakken er zijn als je die weerswaarschuwing op dit moment langs maatschappelijke meetlatten legt. En aangezien de kerstdagen eraan komen, waarbij altijd wordt gehamerd op bezinning, verbroedering, vrede, maar vooral gezelligheid, is het mogelijk zinvol die vergelijking zichtbaar te maken. Het is namelijk code geel in alle opzichten! Die steeds regelmatiger opduikende hesjes zijn niet voor niets geel. Geel valt op, is lekker fel, waarschuwend, soms wat recalcitrant, maar ook vrolijk, opvallend en zelfs warm. Ook de sterren die van oudsher mensen de weg wijzen zijn overwegend geel. Maar desondanks lijken we die weg kwijt, want niemand maakt mij wijs dat de route via Halloween, Black Friday, sint- en kerststress moet verlopen. Via de uitlevering aan macht van de supermarkten en internetgiganten. Hun omzetten en winsten zullen dit jaar ongetwijfeld weer hoger zijn dan ooit. De rijkste 1 procent van de wereld bezit inmiddels 50 procent van alle welvaart. Dat kan niet goed blijven gaan! Behalve hittegolven en orkanen gaan we te maken krijgt met ontwrichtende, sociale onvrede. Misschien is Code geel wel een te voorzichtige voorspelling.

En wat doen we eraan? Ons bijvoorbeeld druk maken over de inhoud van de Allerhande! Op sociale media vochten de herbivoren, carnivoren en veganisten elkaar bijkans de keukens uit vanwege het gebrek aan vleesrecepten in dat AH-blaadje! De ruzies tussen de anders etende en denkende medemens liepen hoog op. Eens te meer een teken dat de decembermaand gewoon een commercieel circus geworden is.

Ik besef u geen positief verhaaltje mee te geven richting kerstdagen, maar het mooie van code-geel is dat het opgeheven kan worden. In maatschappelijk opzicht geval niet vanzelf, maar door het warme, medemenselijke geel zo te omarmen dat ik u spoedig bezinnende, code-groenkerstdagen* kan wensen!

*Code groen: geen bijzonderheden. Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant