Ton Claassen (Rotary Meierijstad), Rob Wagemakers (ijsmeester) en Bert Vissers (vrijwilliger van Veghel on Ice).
Ton Claassen (Rotary Meierijstad), Rob Wagemakers (ijsmeester) en Bert Vissers (vrijwilliger van Veghel on Ice).

'We kunnen er niet meer mee stoppen'

Algemeen 2.565 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse ijsbaan midden in het centrum is sinds afgelopen zondag dicht. Tijdens een drukbezochte laatste dag bleek maar weer dat Veghel on Ice in de smaak viel. De organisatie was in handen van Rotary Meierijstad. "Tijdens de afgelopen vier weken hebben we ongeveer 15000 schaatsers mogen ontvangen", blikt Ton Claassen van de Rotary tevreden terug.

Veghel on Ice is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een onmisbaar evenement in Veghel. Het was de tweede editie op de Markt, voorheen werd de schaatsbaan opgebouwd op de Noordkade. Ton: "Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat was er van alles te doen. Van het schoolschaatsen tot curling. De bezoekers waren enthousiast." Het bezoekersaantal van 15000, waaronder 4000 basisschoolleerlingen die gratis mochten schaatsen, is navenant de verwachtingen. "Je hoopt altijd op meer, maar het belangrijkste is dat we onze doelstelling hebben gehaald. Het grote doel wat achter de ijsbaan schuilt, is dat we jongeren in beweging willen brengen. Dat is zeker gelukt."

Onmisbare krachten
Veghel on Ice leunt op het Veghelse bedrijfsleven en de talloze vrijwilligers. Rotary Meierijstad heeft geen enkel commercieel doel met de ijsbaan. "Een heel leger vrijwilligers. Zo'n 150 hebben ervoor gezorgd dat alles goed is verlopen. Wij als Rotary zijn ze enorm dankbaar", zegt Ton.

Ton Claassen (Rotary Meierijstad), Rob Wagemakers (ijsmeester) en Bert Vissers (vrijwilliger van Veghel on Ice).

Bert Vissers is een van die onmisbare krachten. Hij heeft genoten van de werkzaamheden: "Ik geniet enorm van vrijwilligerswerk. Meehelpen met Veghel on Ice is gewoon mooi. Volgend jaar ben ik er weer bij", vertelt Bert die al vier jaar actief is als vrijwilliger. Een kunstijsbaan is momenteel de enige manier om kennis te maken met schaatsen. Rob Wagemakers, ijsmeester tijdens Veghel on Ice, vindt het gaaf om daaraan bij te dragen. Hij geniet van de reacties die ze hebben gekregen. "De lachende gezichten en genietende kinderen. Daar doe je het voor." Bert knikt: "Af en toe zie je wel eens traantje na een valpartij, maar net zo snel schaatsen ze weer verder." Volgens Bert en Rob werd de baan goed bijgehouden. "Het ijsschuiven was dit jaar een stuk makkelijker. De tent was net wat anders opgebouwd." Grote calamiteiten of ernstige ongelukken hebben zich niet voorgedaan. "Een jongetje is gehecht aan zijn vinger, nadat hij was geraakt door een schaats", aldus Ton.

Polen
Er waren dit jaar opvallend veel bezoekers met een buitenlandse achtergrond. "De Turkse en Marokkaanse gemeenschap, maar zeker ook de Polen in Veghel. Zij maakten veel gebruik van de ijsbaan", verklaart Ton.
IJsmeester Rob vindt Veghel on Ice een typisch Veghelse evenement. "We doen het samen. Bijna iedereen uit Veghel wil hieraan bijdragen. Voor volgend jaar hebben zich alweer vier nieuwe ijsmeesters aangemeld."

Er zijn een hoop spullen blijven liggen. 

Kerstmarkt
Voor de Rotary is Veghel on Ice het grootste project wat ze hebben. Qua ruimte zit de ijsbaan redelijk tegen haar max. Een flinke groei zit er dan ook niet in. Geen enkel problemen vinden de drie heren. "Misschien kunnen we nog ooit de ijssalon erbij betrekken, zodat mensen er een rondje omheen kunnen schaatsen", zit Ton hardop te denken. Toch hebben de heren wel degelijk ideeën om Veghel on Ice verder op de kaart te zetten. "Een grote kerstmarkt of andere activiteiten in en om het centrum. Dit moeten de ondernemers en het centrummanagement zelf oppakken, want wij hebben onze handen vol aan de ijsbaan."

Fluitketelschuiven
Een volgende editie komt er dus. Ton: "We kunnen er niet meer mee stoppen, daarvoor is het te populair geworden. Veghel on Ice staat als een huis. Voor volgend jaar gaan we kijken of we nog meer activiteiten kunnen organiseren op en rond de baan." Rob vult aan: "Zoals de oud-Veghelse Kampioenschappen Fluitketelschuiven. Tijdens de volgende editie van Veghel on Ice wordt dit georganiseerd."
Tijdens de meltdown afgelopen zondag vroegen een aantal bezoekers zich af waarom de Rotary de baan niet nog een maand langer laat staan. "Het is ontzettend veel werk. Dus één maand is prima. Je moet zoiets ook afsluiten als het nog leuk is en niet eindeloos doorgaan", besluit Ton.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant