Afbeelding

Notaris op bezoek in Alzheimercafé

Algemeen 548 keer gelezen

VEGHEL | Er komt een moment waarop mensen met dementie hun eigen zaken niet goed meer kunnen regelen. Wie vertegenwoordigt hen dan bij behandeling, medische beslissingen en op juridisch vlak? In het Alzheimercafé in het PieterBrueghelHuis in Veghel krijgen bezoekers op dinsdag 15 januari antwoord op deze vraag.

Notaris Bram van den Boogaart legt dan uit wat de naasten mogen en moeten regelen op het gebied van bewindvoering, mentorschap en curatele. Iedereen uit de omgeving is welkom. Om 19.00 uur gaat de deur van het Alzheimercafé op Middegaal 25 open. De toegang is gratis.

Levenstestament
De naasten van iemand met dementie komen voor tal van vragen te staan, waarover een beslissing genomen moet worden. Financieel moet er van alles geregeld worden, abonnementen moeten wel of niet opgezegd worden, enzovoorts. Het is verstandig om een aantal zaken vast te leggen voordat de persoon met dementie zelf niet meer het overzicht heeft om de zaken goed te regelen. Je kunt in een levenstestament iemand die je vertrouwt aanwijzen om beslissingen te nemen namens de persoon met dementie; dat moet door de notaris opgemaakt worden. Iemands levenstestament eindigt op het moment dat hij of zij sterft.
Kun je voorkomen dat je vermogen verdampt door hoge eigen bijdrages in de zorg? Maar is er dan nog genoeg geld om goede zorg in te kopen en kan de partner nog goed rondkomen? Behalve dit soort zakelijke overwegingen spelen ook menselijke vragen. Er moeten beslissingen genomen worden over de behandeling en verzorging. In een levenstestament kunnen ook daarover de wensen worden vastgelegd en vertrouwenspersonen als wettelijke vertegenwoordigers benoemd worden. Van betrokken families hoor je dat het goed is om de taken binnen de familie te verdelen, maar hoe doe je dat? Hoe vaak moet je overleggen? Wat moet je doen bij verschil in inzicht? Hoe voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie? Bezoekers van het Alzheimercafé krijgen volop de gelegenheid om vragen te stellen en mee te praten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant